ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΟΤΟ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/10/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Μιχάλη Ηρωγλίδη


Ημερομηνία προβολής 29/10/12 – Πατήστε εδώ για το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

Για το κουνουπιδότο:

  • 500 γρ. κουνουπίδι
  • 280 γρ. τυρί κρέμα
  • 120 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 40 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
  • 400 γρ. κοτόπουλο φιλέτο
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι – πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

  • 50 γρ. γιαούρτι
  • 50 γρ. μουστάρδα Hellmann’s Mild
  • 20 ml ελαιόλαδο Άλτις 
  • 20 γρ. μέλι
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ρίγανη φρέσκια ή ξερή

Για την Ελληνική Βινεγκρέτ:

  • 1 ντομάτα
  • 1 αγγούρι
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά
  • 2 μαύρες ελιές
  • 50 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το κουνουπίδι και το τρίβουμε στο τρίφτη, στο χοντρό μαχαίρι. Έπειτα σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κουνουπίδι, το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, τη μαργαρίνη με το βούτυρο και αλάτι – πιπέρι. Σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε τα υλικά στο κατσαρολάκι μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, όσο ακόμα κρατάει το κουνουπίδι, να μην λιώσει.

Παίρνουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες δύο εκατοστών. Ετοιμάζουμε την μαρινάδα για το κοτόπουλο βάζοντας τη μουστάρδα, το μέλι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Αλείφουμε τη μαρινάδα στις φέτες κοτόπουλου και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες. Αργότερα πασπαλίζουμε με αλάτι, λίγο πριν το ψήσουμε. Αν υπάρχει σχάρα τη ζεσταίνουμε, αν όχι ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με ελάχιστο λάδι. Ψήνουμε το κοτόπουλο κι από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα χωρίς να ψηθεί εντελώς. Παίρνουμε τα φιστίκια Αιγίνης και τα θρυμματίζουμε, τόσο ώστε να μη γίνουν πούδρα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε μια κ. σ. Μουστάρδα, ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά αν υπάρχουν (μαϊντανό, θυμάρι, ρίγανη). Ανακατεύουμε ώστε να γίνει μια μάζα. Πανάρουμε το κοτόπουλο με το μείγμα από τα φιστίκια και τελειώνουμε το ψήσιμο στους 200 βαθμούς στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου.

Για να φτιάξουμε την ελληνική βινεγκρέτ, ψιλοκόβουμε τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τις ελιές. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, το μπαλσάμικο και ρίγανη. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο ένα κομμάτι κοτόπουλο, στο πλάι το κουνουπιδότο και ελληνική βινεγκρέτ διακριτικά πάνω από το κοτόπουλο.