ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/12/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τη Μαργαρίτα Μαργαριτοπούλου
Ημερομηνία Προβολής: 15/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 800 γρ. αλεύρι σκληρό
- 15 γρ. μαγιά
- ½ κ.γ. αλάτι
- 200 ml χλιαρό νερό
- 700 γρ. φέτα
- 1 κ.γ. θυμάρι
- Σουσάμι για το πασπάλισμα
- Ελαιόλαδο Άλτις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά κάθε φορά πριν προσθέσουμε επιπλέον νερό μέχρι η ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Θερμαίνουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς για μερικά λεπτά να πάρει θερμοκρασία. Σβήνουμε το φούρνο και βάζουμε μέσα τη ζύμη για 1 ώρα για να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
Παίρνουμε ένα ταψί (νούμερο 32) και το λαδώνουμε καλά.
Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο ένα κομμάτι ζύμης. Μπορούμε να το ανοίξουμε και με πλάστη αλλά και στο χέρι.
Τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί, το ραντίζουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με τυρί. Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και τα υπόλοιπα τρία φύλλα τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο.
Μόλις βάλουμε και το τελευταίο φύλλο, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Πιάνουμε όλα τα φύλλα μαζί από δυο άκρες και τα γυρίζουμε όλα μαζί σε ρολό. Το ρολό το διπλώνουμε και το “στραμπουλίζουμε” 5-6 φορές. Αυτό σημαίνει ότι το ζυμώνουμε και το στριφογυρίζουμε [όπως στίβουμε ένα ρούχο], έτσι ώστε τα φύλλα να ενωθούν, το ελαιόλαδο και η φέτα να μοιραστούν στο ζυμάρι.
Στρώνουμε το ζυμάρι στο ταψί και το απλώνουμε με τα δάχτυλά μας για να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Το ραντίζουμε από πάνω με λάδι, λίγο σουσάμι και το θυμάρι.
Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για να φουσκώσει για μισή ώρα και στη συνέχεια το ψήνουμε για 45 λεπτά στους 150 βαθμούς σε αερόθερμο φούρνο (ή 175 πάνω κάτω).