ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ & ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΚΥΔΩΝΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 17/12/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Chef Καρολίνα Δωρήτη

Ημέρα προβολής 17/12/13

ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα

  • 600 γρ. φιλέτο σολομού
  • 3 κ.γ. μουστάρδα Maille Dijon Originale
  • 3 κ.σ. χαρουπόμελο
  • ¾  φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κλων. φρέσκο εστραγκόν
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. μαυροκούκι
  • Αγουρέλαιο Άλτις
  • Αλάτι – πιπέρι

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:

  • 4 γλυκοπατάτες κόκκινες
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.γ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 10 κ.σ. ζωμό λαχανικών Κnorr Σπιτικός
  • Αλάτι – πιπέρι

Για το κυδώνι:

  • 1/2 κυδώνι  
  • 2 κ.γ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • 4-6 κ.σ. ζωμό λαχανικών Knorr Σπιτικός
  • 3 κ.σ. χαρουπόμελο
  • Αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το σολομό και τον αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, τις σκελίδες σκόρδου χτυπημένες, το χαρουπόμελο, το κρασί, το χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα το σολομό, προσθέτουμε το φρέσκο εστραγκόν και τον αφήνουμε για 3 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί. Μεταφέρουμε τον σολομό στο πυρέξ, περιχύνουμε με τη σάλτσα και τον αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς και τον ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.  

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:
Βράζουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε μαργαρίνη με βούτυρο. Λιώνουμε το σκόρδο και το σωτάρουμε και προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες. Στη συνέχεια λιώνουμε τις γλυκοπατάτες με το εργαλείο του πουρέ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Για το καραμελωμένο κυδώνι:
Ψιλοκόβουμε το κυδώνι. Ζεσταίνουμε μαργαρίνη με βούτυρο στο τηγάνι και σωτάρουμε το κυδώνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το χαρουπόμελο, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του και να καραμελώσει.
Σερβίρουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας, προσθέτουμε το καραμελωμένο κυδώνι και το σολομό. Περιχύνουμε με τη σάλτσα σολομού και πασπαλίζουμε με μαύρο και λευκό καβουρδισμένο σουσάμι.