ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/04/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Δημήτρη Μαυράκη
Ημερομηνία προβολής 15/04/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. καταϊφι
- 250 γρ. νωπή κρητική μυζήθρα
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια αραιωμένη με νερό
- 2 κ.γ. λικέρ μαστίχας
- ½ σφηνάκι τσικουδιά
- 50 γρ. σύκα αποξηραμένα
- 50 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
- Ελαιόλαδο Άλτις
Για το σιρόπι:
- 250 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. νερό
- 2 ξύλα κανέλας
- 1 σταγόνα λικέρ μαστίχας
- 1 φύλλο αρμπαρόριζας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά φτιάχνουμε την κρέμα. Σε ένα μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την μυζήθρα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και την τσικουδιά.Προσθέτουμε και 1 κ.γ. λικέρ μαστίχας. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό και βράζουμε με ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αρώματα: 1 κ.γ. σκόνη κανέλλας, 2-3 ξυλαράκια κανέλας και 2 κ.γ. λικέρ μαστίχας. Βράζουμε για 5 λεπτά, από την ώρα που θα πάρει την πρώτη βράση, για να δέσει το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει, περίπου μια ώρα.
Βάζουμε το λευκό αμύγδαλο στο φούρνο και το καβουρδίζουμε για 15 λεπτά.
Τραβάμε το καταίφι να ανοίξει, να γίνει σαν μαλλιά. Το βάζουμε σε τρία τσέρκια. Το πιέζουμε, για να φτιάξουμε 3 φωλιές. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και 2-3 σταγόνες βανίλια, διαλυμένη σε νερό. Ψηνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 15 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Τελος, στήνουμε το πιάτο σε στρώσεις. Βάζουμε στον πάτο του πιάτου μια στρώση μους. Βάζουμε από πάνω μια φωλίτσα. Από πάνω πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο αμύγδαλο και μία στρώση ψιλοκομμένα σύκα. Συνεχίζουμε έτσι και με τις άλλες δυο φωλίτσες. Περιχύνουμε την κορυφή του ναπολεόν με μπόλικο σιρόπι, για να το ρουφήξουν και οι τρεις φωλίτσες καταιφιού.