ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 26/11/2012
Βαθμός δυσκολίας:
Από τον Chef Ανδρέα Λαγό
Ημερομηνία προβολής 26/11/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής
ΥΛΙΚΑ
(για 8 -10 άτομα)
- 100 γρ. αλεύρι
- 1250 γρ. από το ζωμό του σιταριού
- 60 γρ. σιτάρι
- 180 γρ. ζάχαρη καστανή
- 150 γρ. καρύδι και αμύγδαλο καβουρδισμένα
- 200 γρ. ταχίνι
- 100 – 150 γρ. νερό
- 3 κ.σ. σταφίδες μαύρες
- Αλάτι
Για το πασπάλι:
- 1 φλ. καρύδι χονδροκομμένο
- 1 κ.γ. κύμινο
- ½ κ.σ. ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
- Μοσχοκάρυδο
- Σπόρους από 1 ρόδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε το στάρι από το προηγούμενο βράδυ και το βράζουμε σε καλά αλατισμένο νερό για 30 – 40 λεπτά. Μόλις βράσει το αφαιρούμε και κρατάμε το ζουμί του. Ψήνουμε το αλεύρι στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Χτυπάμε το ταχίνι με το νερό στο μίξερ να αφρατέψει. Βάζουμε το ζουμί από το στάρι σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ψημένο αλεύρι μέσα σε σήτα λίγο – λίγο, κρατώντας τη σήτα χαμηλά στο ζουμί και ανακατεύοντας το αλεύρι μέσα στη σήτα με αβγοδάρτη, αφήνουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να δέσει η κρέμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και νερό. Μόλις αρχίσει να δένει η κρέμα προσθέτουμε τη ζάχαρη, το στάρι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε συνεχώς, μόλις πάρει μια βράση το αποσύρουμε. Αφού κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ταχίνι ανακατεύοντας συνεχώς και στη συνέχεια τα καρύδια και αμύγδαλα.
Για να φτιάξουμε το πασπάλι βάζουμε τα καρύδια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κύμινο, το ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο ξύσμα μοσχοκάρυδου, το σουσάμι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τη κρέμα ζεστή, προσθέτουμε το πασπάλι από πάνω και σπόρους ροδιού.
Η κρέμα αυτή μπορεί να σερβιριστεί και κρύα ενώ διατηρείται στο ψυγείο μια εβδομάδα.