ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 08/03/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό την Σιμόνη Καφίρη
Ημερομηνία Προβολής: 8/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 6 φλιτζάνια γάλα φρέσκο πλήρες ή 1 ½ κουτί γάλα εβαπορέ
- 1 ½ κουτί νερό
- 6 αβγά
- 1 φλ. ζάχαρη
- 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 σφ. λικέρ καλούα
Για την καραμέλα:
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3-4 κ.σ. νερό
- 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ετοιμάζουμε την καραμέλα: σε τηγάνι βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και μόλις η ζάχαρη ζεσταθεί ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. Το λεμόνι βοηθάει να μην ζαχαρώσει η καραμέλα. Ανακατεύουμε πολύ λίγο, επίσης για να μην ζαχαρώσει η καραμέλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτά μέχρι να σκουρύνει και να πάρει το χρώμα του μελιού. Την μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια (βάζουμε μπόλικη) και με κυκλικές κινήσεις φροντίζουμε να καλυφθούν και τα τοιχώματα με την καραμέλα. Όσο τη δουλεύεουμε η καραμέλα πήζει γιατί κρυώνει, οπότε πρέπει να κάνουμε γρήγορα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό και τη ζάχαρη. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς. Χτυπάμε στο μίξερ ή στο μπλέντερ τα αβγά και ρίχνουμε το ζεστό σοκολατένιο γάλα και 1 σφηνάκι καλούα. Χτυπάμε καλά.
Μοιράζουμε το μείγμα στα φορμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με νερό, τόσο όσο να φτάνει στα 2/3 του ύψους τους. Θα ψήσουμε δηλαδή σε μπεν μαρί. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο και ψήνουμε για 45-55 λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα και να κάνει κρούστα η επιφάνειά της.
Δοκιμάζουμε βυθίζοντας στις κρέμες ένα μαχαίρι, όπως κάνουμε στα κέικ. Αν βγει καθαρό είναι έτοιμες. Όταν κρυώσουν τις αφήνουμε στο ψυγείο 7-8 ώρες τουλάχιστον. Όσο περισσότερο μείνουν οι κρέμες στο ψυγείο, τόσο περισσότερη καραμέλα θα απορροφήσουν. Το ιδανικό είναι να μείνουν στο ψυγείο 24 ώρες. Αναποδογυρίζουμε τις κρέμες στα πιάτα και σερβίρουμε. Για να βγουν πιο εύκολα από τα φορμάκια τους μπορούμε να τις βοηθήσουμε βυθίζοντας ένα μυτερο μαχαίρι γύρω γύρω στα τοιχώματα.