ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 21/03/2011
Βαθμός δυσκολίας:
Aπό τον Pastry Chef Γιάννη Καραπιπέρη
Ημερομηνία Προβολής: 21/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κιλό φύλλο καταΐφι
- 6 φορμάκια
- Φιστίκι Αιγίνης
- 100 γρ. Νέα Φυτίνη
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. νερό
- 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- 1 lt. γάλα
- 150 γρ. σιμιγδάλι σκληρό
- 2 αβγά ολόκληρα
- 50 γρ. Νέα Φυτίνη
- 5 γρ. βανίλια σκόνη
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 100 γρ. ζάχαρη
Για τη σος φράουλας:
- ½ κ. φράουλες
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής: ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι το γάλα με 50 γρ. ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη το κατεβάζουμε από την φωτιά. Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη, ένα αβγό και το ψιλό σιμιγδάλι. Τα αραιώνουμε, ρίχοντας λίγο από το ζεστό γάλα. Βάζουμε ξανά το γάλα στη φωτιά και όταν βράσει, ρίχνουμε μέσα τα υλικά του μπολ. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα, το κατεβάζουμε. Δεν αφήνουμε την κρέμα να πήξει πάνω στην φωτιά, γιατί θα συνεχίσει να πήζει και αφού την κατεβάσουμε. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τη φυτίνη, ξύσμα λεμονιού και βανίλια. Ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε τη σως φράουλας: ψιλοκόβουμε τις φράουλες, και τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε την ζάχαρη και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Όταν η σος γίνει σαν μαρμελάδα, είναι έτοιμη.
Φτιάχνουμε το σιρόπι: βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και ρίχνουμε νερό και ζάχαρη. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε πολύ λίγο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια αφήνουμε το σιρόπι να δέσει. Ένα λεπτό, αφού αρχίσει να κοχλάζει, είναι έτοιμο.
Αερίζουμε το κανταίφι: ανοίγουμε το φύλλο καταϊφιού. Για 6 φορμάκια χρειαζόμαστε περίπου ½ κ. καταΐφι. Το άνοιγμα του θέλει τεχνική. Αρχικά πρέπει να το αποψύξουμε σωστά, για να είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου. Βγάζουμε απο την συσκευασία όσο θέλουμε να δουλέψουμε κάθε φορά, και όχι όλο μαζί γιατί ξεραίνεται αμέσως. Το “αερίζουμε”, ξεχωρίζουμε δηλαδή τις ίνες του, σαν να το ξεμαλλιάζουμε. Στη συνέχεια παίρνουμε μικρά κομμάτια στο ένα χέρι και τα τραβάμε με το άλλο από πάνω προς τα κάτω. Όσο πιο πολύ ανοίγουν οι ίνες τόσο πιο αφράτο γίνεται.
Φορμάρισμα –ψήσιμο-σιρόπιασμα: αλείφουμε τα φορμάκια μας με λιωμένη φυτίνη. Χρησιμοποιούμε φυτίνη, γιατί έχει λιγότερα υγρά από την μαργαρίνη. Παίρνουμε μικρά κομμάτια καταΐφι και τα φορμάρουμε στα φορμάκια μας,φτιάχνοντας μια φωλίτσα με τρύπα στη μέση. Φροντίζουμε μερικές ίνες να εξέχουν από την φόρμα. Πιέζουμε το καταΐφι με το χέρι, για να πάρει το σχήμα της φόρμας. Γεμίζουμε την τρύπα με την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Σκεπάζουμε την κρέμα με τις ίνες που εξέχουν. Πιέζουμε πάλι με το χέρι. Ρίχνουμε λιωμένη φυτίνη πάνω από το καταΐφι, μέχρι να σταματήσει να τη ρουφάει. Έτσι θα γίνει τραγανό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά. Μόλις βγουν από τον φούρνο τα καταϊφάκια, τα σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι. Ο κανόνας λέει ότι πρέπει να είναι καυτό το καταΐφι, καυτό και το σιρόπι. Ρίχνουμε σιρόπι, μέχρι να σταματήσει το γλυκό να το ρουφάει. Αφήνουμε τα φορμάκια ½ ώρα να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε και τα γαρνίρουμε με τη σος φράουλας και φιστίκι Αιγίνης.