ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 17/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Της Νανάς Γιώτη

Ημερομηνία Προβολής: 17/2/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 ½ φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 3 ξυλάκια κανέλλας
  • 1 φλ. αμύγδαλο λευκό τριμμένο
  • 1 κοφτή κ.σ. τριμμένη κανέλλα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλλας να βράσουν, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το κρατάμε ζεστό, ένα σημείο πριν βράσει.

Παράλληλα, ρίχνουμε σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Προτιμούμε το απαλό ελαιόλαδο που δεν έχει έντονη γεύση. Όταν ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε περίπου 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε την φωτιά, για να ψηθεί σιγά σιγά το σιμιγδάλι και να μην μαυρίσει. Στη μέση περίπου της διαδικασίας ρίχνουμε στον χαλβά το αμύγδαλο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και μια κουταλιά κανέλλα σε σκόνη. Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα ελαφρώς καφετί χρώμα είναι έτοιμο. Ρίχνουμε μέσα το σιρόπι που φτιάξαμε. Πρέπει και τα δυο να είναι καυτά και να βράζουν, όταν γίνει τα ενώσουμε. Αυτό το σημείο θέλει πολύ προσοχή: ποτέ δεν βάζουμε το κεφάλι μας πάνω από την κατσαρόλα σ αυτή τη διαδικασία, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούμε. Κλείνουμε αμέσως το καπάκι της κατσαρόλας, γιατί ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός και το μείγμα θα αρχίσει να πιτσιλάει! Αφήνουμε τον χαλβά να βράσει σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά. Όταν ρουφήξει το νερό, αλλά είναι ακόμα υγρός, τον κατεβάζουμε από τη φωτιά –αυτό είναι και το μυστικό για να γίνει ο χαλβάς σπυρωτός και όχι λαπάς. Τον βάζουμε σε φόρμα και όταν κρυώσει τον ξεφορμάρουμε.

Επειδή αποκτάει πέτσα αν μείνει ώρα ξεσκέπαστος, καλό είναι να τον ξεφορμάρουμε λίγο πριν το σερβίρισμα και στην συνέχεια να τον τυλίξουμε σε μια μεμβράνη ή να τον σκεπάσουμε πάλι με την φόρμα του. Επίσης διατηρείται στο ψυγείο, μέσα σε τάπερ.