ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΛΜΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΚΑΣΕΡΙ ΣΟΧΟΥ & ΑΠΑΚΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 19/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Δημήτρη Παμπόρη

Ημερομηνία Προβολής: 19/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

  •     ½ κιλό φύλλα κρούστας  
  •     150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  •     1 κρεμμύδι
  •     200 ml γάλα
  •     1 ζωμό λαχανικών Knorr “Σπιτικός”
  •     150 γρ. κασέρι Σοχού
  •     100 γρ. απάκι Κρήτης
  •     200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  •     2 κ.σ. πάπρικα
  •     1 λεμόνι
  •     2 ντομάτες
  •     Αλάτι, πιπέρι
  •     2 αβγά
  •     1 κλων. λεμονοθύμαρο
  •     3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ Culinesse
  •     Ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι μαζί με μερικά φυλλαράκια λεμονοθύμαρου. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα, ¾ του φλιτζανιού ζεστό νερό και τον σπιτικό ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.

Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα ρίχνουμε αργά αργά το σιμιγδάλι μας ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αβγοδάρτη μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα. Μόλις σφίξει αρκετά κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σπάμε δυο αβγά σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν τα αβγά από τη θερμοκρασία.

Τρίβουμε το κασέρι και το προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας να πάει παντού.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο για να μη χαλάσει τα φύλλα κρούστας.

Απλώνουμε στον πάγκο δυο φύλλα κρούστας το ένα πάνω από το άλλο και αλείφουμε τις γωνίες με μαργαρίνη.

Βάζουμε 3-4 κουταλιές γέμιση στη σειρά στο κέντρο του φύλλου.

Κόβουμε το απάκι σε πολύ λεπτές φετούλες και το ακουμπάμε πάνω από την κρέμα.

Κόβουμε τη ντομάτα σε λεπτές φετούλες και τη βάζουμε πάνω από το απάκι.

Πασπαλίζουμε με φυλλαράκια θυμάρι και προσεκτικά τυλίγουμε σε φλογερίτσα, βάζοντας αν χρειαστεί έξτρα μαργαρίνη για να κολλήσουν οι γωνίες.

Επαναλαμβάνουμε για να φτιάξουμε σε φλογερίτσες και την υπόλοιπη γέμιση. Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε και να τις βάλουμε στην κατάψυξη για όταν τις χρειαστούμε ή στο ψυγείο για 1-2 μέρες.

Πριν το τηγάνισμα ραντίζουμε με λίγο νερό τις φλογερίτσες γιατί γίνεται το φύλλο κρούστας πιο τραγανό.

Τηγανίζουμε τις φλογερίτσες σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Θέλουν μόνο 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να βγάλουν τα πολλά λάδια. (Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε αλείφοντας και εξωτερικά με λίγη μαργαρίνη, στους 160 βαθμούς για μισή ώρα περίπου).

Ετοιμάζουμε τη σος βάζοντας σε ένα μπολάκι γιαούρτι, λίγη πάπρικα, χυμό μισού λεμονιού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε για να γίνει μια αραιή σαλτσούλα.

Σερβίρουμε τις φλογερίτσες κομμένες στη μέση με λίγη σος και διακοσμούμε με φυλλαράκια δυόσμου και λίγη πάπρικα.