ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΥΠΑ ΦΑΒΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/11/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Γιάννη Γαβαλά

Ημερομηνία Προβολής: 11/11/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

 

  • 250 γρ. φάβα
  • 1 lt νερό
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας Knorr
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 2 κλων. ξερό θυμάρι
  • 1 κλων. ξερή ρίγανη
  • 100 ml ελαιόλαδο Άλτις
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

 

Για γαρνιτούρα:

 

  • 4 ντοματίνια
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • 1 σφην. ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κ.σ. ξινομυζήθρα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τη φάβα καλά για να μη χρειαστεί να την ξαφρίσουμε στο βράσιμο.

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο σε κομματάκια.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα κλωναράκι θυμάρι και ένα κλωναράκι ρίγανη.

Συμπληρώνουμε ζωμό κότας Knorr και ζεστό νερό (για να μη σταματήσει η διαδικασία βρασμού) και αφήνουμε να βράσει με καπάκι, σε  χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα και δέκα λεπτά.

Για τη γαρνιτούρα κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα ντοματίνια, προσθέτουμε την κάπαρη ξαλμυρισμένη και λίγο θυμάρι ξερό θρυμματισμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σβήνουμε με ξύδι balsamico και η γαρνιτούρα είναι έτοιμη.

Μόλις βράσει η φάβα, αφαιρούμε τα κλωναράκια ρίγανης και θυμαριού και πολτοποιούμε τη φάβα για να γίνει βελουτέ.

Προσθέτουμε λίγο λεμόνι για να τονίσει τη γεύση, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι.

Σε βαθύ πιάτο, στην άκρη τοποθετούμε τη γαριτούρα από ντοματίνια και κάπαρη και λίγη ξινομυζήθρα. Διακοσμούμε με ένα κλωναράκι θυμάρι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.