ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 30/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Ελένη Ψυχούλη

Ημερομηνία Προβολής: 30/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 500 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • ¾ φλ. αμύγδαλο τριμμένο (ανάλατο με φλούδα ή χωρίς)
  • 1 φακ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 σφην. κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ζάχαρη άχνη για διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή. Έπειτα χτυπάμε σε άλλο μπωλ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Έχουμε κρατήσει τη μαργαρίνη εκτός ψυγείου για να είναι μαλακιά και τη χτυπάμε μόνη της μέχρι να αφρατέψει.

Ανακατεύουμε μαζί το μίγμα των κρόκων με τη μαργαρίνη, ρίχνουμε το μισό αλεύρι και χτυπάμε σιγά για να μην πεταχτεί παντού το αλεύρι. Αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ με το υπόλοιπο αλεύρι και το ρίχνουμε κι αυτό στο μίγμα. Λίγο λίγο προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ και το ξύσμα μαζί με το αμύγδαλο και χτυπάμε μια τελευταία φορά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα μας. Αυτό θα πάρει λίγη ώρα και θέλει υπομονή. Βοηθάει να το κάνουμε με μια σπάτουλα και να ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω το μίγμα γιατί η μαρέγκα μένει ψηλά και το υπόλοιπο μίγμα κολλάει στον πάτο. Θέλει ήρεμες κινήσεις για να κρατήσει η μαρέγκα τον αέρα της και να φουσκώσει ωραία η βασιλόπιτα.

Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα στρογγυλό βαθύ ταψί και αλευρώνουμε. Απλώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180ο C βαθμούς για 50 λεπτά με μία ώρα.

Όταν περάσει ο χρόνος ψησίματος ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας στη βασιλόπιτα μια οδοντογλυφίδα – εάν βγει στεγνή η πίτα έχει ψηθεί.  Όταν κρυώσει, την βγάζουμε από το ταψί την βάζουμε σε πιατέλα, κρύβουμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν έχουμε πλαστικά αγιοβασιλάκια, γκι ή άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια ομορφαίνουμε την βασιλόπιτα βάζοντάς τα στην επιφάνειά της ή όπου θέλουμε.