ΣΥΝΤΑΓΕΣ

VEGAN ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ-ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Από τον Μάνο Βυνιχάκη

VEGAN ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ-ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ - ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 20/12/2016

Δείτε το βίντεο στο skai player

Βαθμός δυσκολίας:

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΣΕΡΚΙ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 30 ΕΚ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ:
75 ΓΡ. ΜΑΓΙΑ ΝΩΠΗ
½ ΦΛ. ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ
3 Κ.Σ. ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
½ Κ.Γ. ΖΑΧΑΡΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ:
2 ΦΛ. ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΙΤΡΙΝΗ
1 1/2 ΦΛ. ΖΑΧΑΡΗ
1/2 ΦΛ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
½ Κ.Γ. ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
1/2 Κ.Σ. ΜΑΧΛΕΠΙ
1/2 Κ.Γ. ΜΑΣΤΙΧΑ
¼ Κ.Γ. ΖΑΧΑΡΗ (ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΑΧΛΕΠΙ-ΜΑΣΤΙΧΑΣ)
½ Κ.Γ. ΚΑΡΔΑΜΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
2 ΚΙΛΑ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
1 ΚΡΟΚΟ ΑΒΓΟΥ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)
ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΑ (ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ)

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
200 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ
4 Κ.Σ. ΓΑΛΑ Ή ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
1 Κ.Γ. ΚΑΝΕΛΛΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το προζύμι:
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο νερό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε, για ένα βράδυ, να ενεργοποιηθεί.

Βράζουμε σε νερό ή ατμίζουμε την κολοκύθα στον ατμομάγειρα. Έπειτα την πολτοποιούμε στο μούλτι και τη βάζουμε στο μπολ με το προζύμι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε στο γουδί το μαχλέπι με τη μαστίχα και λίγη ζάχαρη και προσθέτουμε το μείγμα στη ζύμη. Έπειτα βάζουμε το τριμμένο κάρδαμο, σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη να φουσκώσει, για 2 ώρες και μετά την ξαναζυμώνουμε. Στη συνέχεια την απλώνουμε σε ένα ψηλό τσέρκι μέσα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και την αφήνουμε, για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με κρόκο αβγού, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με θρυμματισμένα αμύγδαλα. Ψήνουμε το τσουρέκι, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 50-55 λεπτά. Τα πρώτα 30 λεπτά ψησίματος καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια, το αφαιρούμε, για να πάρει χρώμα.

Για το γλάσο:
Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, την κανέλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα (ή το χυμό πορτοκαλιού) και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει το γλάσο πηχτό και ρευστό.

Αφού ψηθεί, περιχύνουμε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι με το γλάσο και σερβίρουμε.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page