ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΑΤΑΚΕ ΤΟΝΟΥ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟΥ ΣΟΓΙΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 31/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Θοδωρή Κυπριανίδη

Ημερομηνία Προβολής: 31/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φιλέτα / 400 γρ. τόνου
  • 300 γρ. παπαρουνόσπορο
  • ½ κ.γ. σκόρδο
  • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο φρέσκο
  • 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 60 ml αγουρέλαιο  Άλτις
  • 20 ml σόγια σος
  • 80 ml μίριν ή λευκό ξύδι με μέλι [για 2 κ.σ. ξύδι  – ½ κ.σ. μέλι]
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 αγγούρι
  • ½ κ.γ.τριμμένο σκόρδο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 3 κ.σ. αγουρέλαιο ή ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά χόρτα, δενδρολίβανο και θυμάρι. Τα αναμιγνύουμε μαζί με τον παπαρουνόσπορο. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα φιλέτα τόνου και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.  Αλατίζουμε χωριστά.  Τα πανάρουμε μέσα στο μείγμα μυρωδικών και τα σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά περίπου 20 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά.

Ετοιμάζουμε σε μπλεντεράκι τη σάλτσα χτυπώντας το λεμόνι με τη σόγια, το σκόρδο και το ασπράδι του αβγού και ρίχνουμε σιγά  σιγά το αγουρέλαιο. Αν η σάλτσα μας δέσει πολύ αραιώνουμε με λίγο κρύο νερό.

Καθαρίζουμε τη φλούδα από το αγγούρι, κόβουμε τις άκρες και με τη βοήθεια ενός αποφλοιωτή κόβουμε σε λωρίδες σαν γραβάτες μόνο τη σάρκα χωρίς να φτάσουμε στα σπόρια, γιατί αυτά πικρίζουν. Βάζουμε τις λωρίδες αγγουριού σε μία μπασίνα ή σε μπωλ με λίγο αλάτι και το ξύδι μιρίν για να μαριναριστούν. Μαρινάρουμε για 2 λεπτά.

Σερβίρισμα: σε ένα πιάτο απλώνουμε δυο κουταλιές από τη σάλτσα, από πάνω βάζουμε τον τόνο κομμένο σε μικρά κομμάτια (πάχους 1 εκατοστού) και στο πλάι βάζουμε λωρίδες αγγουριού.