ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/04/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Chef Γεωργία Κοφινά

Ημέρα προβολής 18/04/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ
Για ταψί περίπου 20×30 εκ.

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 1/3  φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. καρύδια
  • 1 ½ κ.γ. κανέλλα
  • ¼  κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 ¼ φλ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. μέλι

Για το σιρόπι:

  • 2  φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. νερό
  • 1 κ. σ. μέλι
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καρύδια με τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα λεμονιού.

Κόβουμε το φύλλο στο μέγεθος του ταψιού.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο ταχίνι.
Κόβουμε τα φύλλα λίγο μεγαλύτερα από το μήκος του ταψιού για να διπλώνουμε τις άκρες σωστά, όταν τυλίγονται.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το αλείφουμε καλά με ταχίνι.
Στρώνουμε άλλα 3 φύλλα από πάνω, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το ταχίνι.
Σκορπάμε από πάνω 3-4 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση, προσέχοντας να αφήσουμε περίπου 3 εκ. περιθώριο στις άκρες.
Αρχίζοντας από την στενή πλευρά, τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Απλώνουμε τη γέμιση στα φύλλα και τα τυλίγουμε σε ρολό.
Τοποθετούμε τα ρολά δίπλα-δίπλα στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
Πρέπει να πιάσουν όλο το ταψί.
Τα αλείφουμε με μείγμα από μέλι, νερό και ταχίνι.
Με μυτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια διαγωνίως σε αποστάσεις 4 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 35-40 λεπτά.
Αν πάρει πολύ χρώμα από πάνω, πριν το τέλος, καλύπτουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο.
Πρέπει να είναι αρκετά τραγανό το φύλλο.

Για το σιρόπι:

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι να βράσουν και προσθέτουμε το ξύλο κανέλλας και το χυμό λεμονιού.
Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Βγάζουμε την ταχινόπιτα από το φούρνο και την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε αρκετή ώρα μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το σιρόπι και την κόβουμε σε κομμάτια.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page