ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΥΣΑΜΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 21/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Στέλλα Σπανού


Ημερομηνία Προβολής: 21/02/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο φύλλα Βηρυτού 
  • 3 φλ. σουσάμι
  • 1 φλ. καρύδια
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλλα 
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
  • 1 φλ. αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο

Για το σιρόπι: 

  • 3 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 3 φλ. νερό 
  • 1 φέτα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Καβουρντίζουμε το σουσάμι, αν δεν είναι καβουρντισμένο, σε ένα τηγάνι  σε χαμηλή φωτιά,  μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα και το ανακατεύουμε  συνέχεια.

Σπάμε το σουσάμι στο μούλτι μαζί με τα καρύδια, το ανακατεύουμε  με την ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

Απλώνουμε δύο φύλλα τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές από το λάδι και μετά με 3 κουταλιές από τη γέμιση. Βάζουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο, το διπλώνουμε από κάτω μια φορά για να μην φύγει η γέμιση και ξεκινάμε το τύλιγμα από πάνω. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου, που δεν έχουν γέμιση. Πριν το βάλουμε στο ταψί είτε το βάζουμε όπως είναι ή το σουρώνουμε, όσο μπορούμε ή το στρίβουμε και το κάνουμε σαν σαλιγκάρι, ή ακόμα το κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια και τα βάζουμε κάθετα μέσα στο ταψί σαν μπουκιές. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι πάνω στα φύλλα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μπορούμε εναλλακτικά να λιώσουμε μεργαρίνη και να ραντίσουμε μ’ αυτήν τα φύλλα πριν το ψήσιμο. * έτοιμη σουσαμόπιτα ψημένη και κρύα

Φτιάχνουμε το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη, το μέλι μαζί με το νερό και με τη φέτα λεμονιού για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.  Αν αφρίσει από το μέλι το ξαφρίζουμε. Αφαιρούμε τη φέτα λεμονιού και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στην κρύα σουσαμόπιτα.