ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΥΠΕΡ ΣΑΛΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/02/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Ευτύχη Μπλέτσα

Ημερομηνία Προβολής: 11/2/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • Φύλλα σπανακιού
  • Γαλλική σαλάτα
  • Σγουρή σαλάτα
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 καρότο
  • 1 κολοκυθάκι

Για τη σος:

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 1 πορτοκάλι
  • ½ λεμόνι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ½ ματσ. άνηθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ½  σκελ. σκόρδο
  • ½ κ.γ. κάρυ
  • Αλάτι
  • Αγουρέλαιο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Επειδή σπάνια πετυχαίνουμε το αβοκάντο στην σωστή φάση ωρίμανσης καλό είναι να τα πάρουμε άγουρα και να τα αφήσουμε εκτός ψυγείου να ωριμάσουν. Το αβοκάντο είναι στην καλύτερη του φάση, όταν είναι μαλακό, αλλά όχι υπερώριμο. Κόβουμε το αβοκάντο στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Χαράζουμε τη φλούδα και ξεφλουδίζουμε με το χέρι. Κόβουμε την σάρκα του αβοκάντο σε χοντρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Επίσης ψιλοκόβουμε το σκόρδο.  Βάζουμε στο μούλτι τη σάρκα του αβοκάντο, το χυμό από το πορτοκάλι, το χυμό από το λεμόνι, το μέλι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και το κάρυ. Προσθέτουμε μόνο μια κουταλιά ελαιόλαδο για την γεύση. Αν θέλουμε μπορούμε να το παραλείψουμε, άλλωστε η λιπαρή ουσία της συνταγής είναι το αβοκάντο! Χτυπάμε μέχρι να γίνει μία πράσινη κρέμα.  Η κρέμα αυτή εκτός από σος για σαλάτα, μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό νηστίσιμο ντιπ.

Ετοιμάζουμε την σαλάτα: σε ένα μπολ βάζουμε ολόκληρα φύλλα γαλλικής σαλάτας και  φύλλα σγουρής σαλάτας. Το μυστικό όταν κόβουμε την σαλάτα είναι να την κόβουμε με το χέρι σε χοντρούτσικα κομμάτια, για να μην οξειδώνεται από το μαχαίρι. Επίσης όσο πιο ψιλή την κόβουμε τόσο περισσότερες βιταμίνες χάνει, γι΄αυτό θέλουμε τα φύλλα μεγάλα. Ρίχνουμε επίσης μια πιπεριά, κομμένη σε φέτες. Προσθέτουμε τρίμμενο καρότο και τριμμένο ωμό κολοκύθι. Το κολοκύθι, αν και δεν συνηθίζεται, τρώγεται και ωμό, γιατί είναι στην ίδια κατηγορία με το αγγούρι. Προσθέτουμε τη σος και ανακατεύουμε. Έτοιμη! Να θυμάστε ότι την σος την προσθέτουμε 2-3 λεπτά πριν φάμε την σαλάτα. Όχι νωρίτερα, γιατί τα φύλλα  της σαλάτας θα χάσουν την φρεσκάδα τους.