ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΝΕΛΛΑ & ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 08/04/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Νοmad Chef Aνδρέα Λαγό
ΥΛΙΚΑ
Για 2 τσέρκια 15 εκ. 
Για το κέικ:
  • 1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • ½ φλ. κακάο 
  • 1 φλ. καστανή ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κανέλλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ Αλλατίνη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • ¾ φλ. καφέ ζεστό (ρόφημα)
  • 2 κ.γ. βανίλια υγρή
  • 1 φλ. ξινόγαλο
  • 1/3 φλ. ταχίνι
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak (λιωμένο)
Για την καραμέλα:
  • 300 γρ. Arla κρέμα γάλακτος 
  • 150 γρ.  βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) 
  • 1 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
Για τις μπανάνες:
  • 6 μπανάνες ώριμες
  • ½ κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ρούμι μαύρο
Για τη διακόσμηση:
  • 1 κ.γ. άχνη ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κανέλλα 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την καραμέλα:
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη ανακατεύοντας, ανά διαστήματα πολύ απαλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνουν καραμέλα. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τις μπανάνες:
Κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι πολύ καλά, προσθέτουμε τις μπανάνες, την καστανή ζάχαρη, την κανέλλα, το ρούμι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπανάνες.
Αφήνουμε τις μπανάνες να κρυώσουν.
Για το κέικ:
Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι και το κακάο. 
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλλα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις ενωθούν τα υλικά, ρίχνουμε το αβγό, το ζεστό ρόφημα καφέ, την υγρή βανίλια, το ξινόγαλο και το ταχίνι. 
Στο τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα για κέικ.
Μοιράζουμε το μείγμα του κέικ σε 2 τσέρκια καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και τα ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάλουμε στο κέντρο κάθε κέικ.
Αφού ψηθούν αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν καλά πάνω σε μια σχάρα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα. 
Στη συνέχεια τα περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας. 
Γαρνίρουμε με τις καραμελωμένες μπανάνες. 
Περιχύνουμε με λίγη ακόμα σάλτσα καραμέλας και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page