ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 17/12/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Νανά Δαρειώτη

Ημερομηνία Προβολής: 17/12/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ. σκόνη κακάο
  • 400 γρ. ξερά δαμάσκηνα μεγάλα
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 120 ml κονιάκ ή brandy
  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 6 αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Για το παντεσπάνι: ρίχνουμε τα ασπράδια σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε σε μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή. Βάζουμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη σε ένα δεύτερο μπολ και τα χτυπάμε μέχρι να πάρουν ένα «χλωμό» χρώμα και να αρχίσουν να πήζουν. Προσθέτουμε στους κρόκους λίγο λίγο το κοσκινισμένο κακάο ανακατεύοντας απαλά. Με ένα μεγάλο κουτάλι, παίρνουμε τη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις την ενσωματώνουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αβγών. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η μαρέγκα, προσέχοντας να μη χαθεί ο αέρας της. Αλείφουμε με μαργαρίνη 2 φόρμες με αφαιρούμενο πάτο, τον οποίο καλύπτουμε με λαδόκολλα. Μοιράζουμε τη ζύμη στη μέση στις δύο φόρμες μας, τις τοποθετούμε στο κέντρο του φούρνου και ψήνουμε για 15 λεπτά. Τα παντεσπάνια δεν θα μοιάζουν τελειώς ψημένα, θα έχει φουσκώσει πιο πολύ στις άκρες και μόλις βγούν από τον φούρνο θα «κάτσουν». Δεν μας ανησυχεί, είναι φυσιολογικό.

Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει κι έπειτα με ένα μαχαίρι-παλέτα ξεκολλάμε τα πλαϊνά, αναποδογυρίζουμε τις φόρμες στον πάγκο εργασίας και αφαιρούμε με προσοχή τη λαδόκολλα.

Για να κάνουμε τη γέμιση, αφήνουμε στην άκρη 10-12 δαμάσκηνα. Βάζουμε τα υπόλοιπα δαμάσκηνα μαζί με όσο κονιάκ έχει μείνει και την κρέμα γάλακτος στο μούλτι, ώστε να γίνουν πουρές. Μεταφέρουμε τον πουρέ από το μούλτι στο ένα παντεσπάνι, που το έχουμε βάλει στην πιατέλα που θα σερβίρουμε.  Απλώνουμε ισόπαχα τη γέμιση στο κέικ και καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι.

Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος στη σοκολάτα που λιώσαμε στο μπεν μαρί.Για την επικάλυψη, λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και μόλις λιώσει την ανακατεύουμε καλά. Την αφήνουμε να κάτσει για 2-3 λεπτά. Βουτάμε ένα ένα τα δαμάσκηνα που κρατήσαμε στη σοκολάτα μέχρι τη μέση και τα αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.

Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος στη σοκολάτα που λιώσαμε στο μπεν μαρί. Απλώνουμε τη σοκολάτα στο κέικ και διακοσμούμε με τα σοκολατένια δαμάσκηνα.