ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΙΚΟΡΕ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 06/05/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Γιώτα Θεοδώρου
YΛΙΚΑ
Για πυρίμαχο σκεύος 36 x 25 εκ. 
  • 4 σικορέ (500 γρ.)
  • 8 φέτες γαλοπούλα ψητή Ferrano Ifantis 
  • 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak 
  • 150 γρ. Arla τυρί Havarti
  • Αλάτι-πιπέρι
Για την κρέμα:
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 100 γρ. αλεύρι 
  • 250 γρ. τυρί Arla Gouda
  • 1 lt γάλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι – πιπέρι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαγειρεύουμε τα σικορέ στον ατμομάγειρα για 15 λεπτά. 
Εναλλακτικά σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα (σοτέζ) τα σικορέ με βούτυρο, μέχρι να ροδίσουν και τα σβήνουμε με λίγο νερό. Αλατίζουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν – αχνιστούν για περίπου 15-20 λεπτά. 
Για την κρέμα:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε  το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε, εκτός φωτιάς, το ζεστό γάλα, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνεχώς. Στο τέλος προσθέτουμε το γκούντα, το ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
 
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ. 
Κόβουμε κάθε σικορέ στη μέση ώστε να βγουν τέσσερα ομοιόμορφα κομμάτια και τοποθετούμε κάθε κομμάτι πάνω σε δύο φέτες γαλοπούλας. 
Χαράζουμε κάθε κομμάτι σικορέ με ένα πιρούνι για να ανοίξουμε τα φύλλα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και με το τριμμένο havarti. Στη συνέχεια τα τυλίγουμε σε ρολό με τις φέτες γαλοπούλας και τα τοποθετούμε στο πυρέξ αραιά το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε τα τυλιγμένα σικορέ, με την κρέμα μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για μισή ώρα.