ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΜΟΥΣΑΔΕΣ

Από την Ποτούλα Πασχαλίδη

ΣΑΜΟΥΣΑΔΕΣ - ΣΕΦ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/12/2015

Δείτε το βίντεο στο skai player

Βαθμός δυσκολίας:

ΥΛΙΚΑ

4 ΦΥΛΛΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ
250 ΓΡ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK
200 ΓΡ. ΚΑΡΥΔΙΑ
100 ΓΡ. ΑΜΥΓΔΑΛΑ
50 ΓΡ. ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ
1 Κ.Γ. ΣΚΟΝΗ ΚΑΝΕΛΛΑΣ
½ Κ.Γ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
ΚΑΡΦΑΚΙΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
360 ML ΝΕΡΟ
170 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
300 ΓΡ. ΜΕΛΙ
ΧΥΜΟ ΑΠΟ ½ ΛΕΜΟΝΙ
ΦΛΟΥΔΑ ΑΠΟ 1 ΛΕΜΟΝΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι:
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μέλι, ανακατεύουμε , αφήνουμε για ένα λεπτό και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα καρύδια, τα τριμμένα αμύγδαλα, το καβουρδισμένο σουσάμι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο. Απλώνουμε ένα χωριάτικο φύλλο στον πάγκο και το βουτυρώνουμε. Προσθέτουμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε.
Βάζουμε τη μισή γέμιση με το μείγμα των ξηρών καρπών κατά μήκος του φύλλου βουτυρώνουμε ενδιάμεσα, τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Κόβουμε σε κομμάτια το ρολό και τα αλείφουμε με βούτυρο. Γεμίζουμε το ταψί με ρολά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού τα κομμάτια. Καρφώνουμε πάνω σε κάθε κομμάτι ένα καρφάκι γαρύφαλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 20 περίπου λεπτά.
Αφού ψηθεί το γλυκό, περιχύνουμε με κρύο σιρόπι και σερβίρουμε.