ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τη Γεωργία Κωφινά

Ημερομηνία Προβολής: 13/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για 16-18 κομμάτια

  • 2 φλ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 ½  φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. μαστίχα σκόνη
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ φλ. φιλέ αμυγδάλου

Για το σιρόπι:

  • 2 ½ φλ. νερό
  • 3 ½ φλ. ζάχαρη
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • 1 κ.γ. λικέρ μαστίχας
  • Γλυκό του κουταλιού περγαμόντο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το λικέρ μαστίχα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 5 λεπτά μέχρι να δέσουν ελαφρά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη για να κρυώσει επειδή στο συγκεκριμένο σιρόπιασμα θέλουμε κρύο σιρόπι και ζεστό γλυκό.
Ανακατεύουμε σε μεγάλη λεκάνη όλο το σιμιγδάλι χοντρό και ψιλό με την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την μαστίχα κοπανισμένη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε πολύ λίγο νερό που πιθανώς να χρειάζεται, ανακατεύουμε και προσθέτουμε έξτρα νερό αν χρειαστεί μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός που μοιάζει με ζυμάρι.
Στρώνετε το μίγμα ομοιόμορφα  σε αντικολλητικό ταψί – ιδανικά θέλουμε να έχει πάχος ένα δάχτυλο περίπου. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με τα φιλέ αμυγδάλου, πιέζοντας για να μπουνε στη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.
Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο και το χαράζουμε σε κομμάτια.
Περιχύνουμε το ζεστό σάμαλι με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμεε να απορροφήσει όλο το σιρόπι πριν το σερβίρουμε.
Σερβίρουμε με 1-2 κουταλιές γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ή νεράτζι, χωρίς το σιρόπι του.