ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 26/05/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ηλία Κάφαλη


Ημερομηνία προβολής 26/05/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής


ΥΛΙΚΑ

1 πακ. φύλλο σφολιάτας

Για τα σαλιγκαράκια με λιαστή ντομάτα:
• 15 ντομάτες λιαστές
• 100 γρ. φέτα
• 2 σκελ. σκόρδο
• Ρίγανη
Για τα σαλιγκαράκια με ελιά και αντζούγιες:
• 100 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
• 4 αντζούγιες
• 2 σκ. σκόρδο
• Χοντροτριμμένο αμύγδαλο (άψητο, χωρίς φλούδα)
• Αλάτι & πιπέρι
Για τα σαλιγκαράκια με πέστο βασιλικού:
• Βασιλικό
• Σκόρδο
• Παρμεζάνα
• Ελαιόλαδο
• Κουκουνάρι άψητο
Για επάλειψη:
• 1 κρόκο αβγού
• ½ ποτ. γάλα

EKTEΛΕΣΗ

Το μυστικό για να δουλευτεί με επιτυχία η σφολιάτα είναι να την ξεπαγώσουμε στο ψυγείο και να την βγάζουμε πάντα την τελευταία στιγμή πριν τη δουλέψουμε, για να μην λιώσει το βούτυρό της και μας δυσκολεύει. Επίσης πριν την ψήσουμε την βάζουμε λίγο στο ψυγείο να σταθεί- έτσι μετά το ψήσιμο γίνεται πιο τραγανή.
Για τα σαλιγκαράκια λιαστής ντομάτας:
Χτυπάμε στο μπλέντερ τη λιαστή ντομάτα, τη φέτα και το θυμάρι. Προσθέτουμε το σκόρδο, αφού αφαιρέσουμε την φύτρα του. Ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας και κρατάμε στην άκρη το χαρτί του. Αλευρώνουμε το φύλλο από την κάτω πλευρά. Αλείφουμε την πάνω πλευρά με την γέμιση. Το τυλίγουμε σε ρολό προσεκτικά, το τυλίγουμε και στο χαρτί του και το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες (γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο). Τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά-αν έχουμε τη δυνατότητα ρυθμίζουμε τον φούρνο σε αέρα και κάτω αντίσταση.

Για τα σαλιγκαράκια ελιάς-αντζούγιας:
Χτυπάμε στο μπλέντερ ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι, 4 αντζούγιες, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι – πιπέρι. Ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας και κρατάμε στην άκρη το χαρτί του. Αλευρώνουμε το φύλλο από την κάτω πλευρά. Αλείφουμε την πάνω πλευρά με την γέμιση. Ρίχνουμε (προαιρετικά) ψιλοκομμένες αντζούγιες. Ξεκινάμε να τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό, προσέχοντας να μην αφήσουμε κενά. Αλείφουμε το ρολό με μίγμα από κρόκο αυγού και γάλα και το ρολάρουμε πάνω σε ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Το τυλίγουμε ξανά στο χαρτί του και το βάζουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες (γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο). Τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς -εστία αέρα και κάτω αντίσταση- για 15 λεπτά.

Για τα σαλιγκαράκια με πέστο βασιλικού:
Χτυπάμε σε μπλέντερ φρέσκα φύλλα βασιλικού με 2 σκελίδες σκόρδο, παρμεζάνα, ελαιόλαδο, αλάτι. Ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας και κρατάμε στην άκρη το χαρτί του. Αλευρώνουμε το φύλλο από την κάτω πλευρά. Αλείφουμε την πάνω πλευρά με την γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό και το αλείφουμε εξωτερικά με μίγμα από κρόκο αυγού και γάλα. Το ρολάρουμε πάνω σε ψιλοκομμένο κουκουνάρι. Το τυλίγουμε ξανά στο χαρτί του και το βάζουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες (γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο). Απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς, εστία αέρα και κάτω αντίσταση, για 15 λεπτά.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page