ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΛΑΧΙ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ & ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 09/01/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον μάγειρα Νίκο Μιχαήλ

Ημερομηνία Προβολής: 9/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σαλάχι
  • ½ κιλό σταμναγκάθι
  • 250 γρ. καυκαλήθρες
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα

 

Για την κρούστα βοτάνων:

  • 200 γρ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκο αβγού
  • 3 κ.σ. ρίγανη
  • 3 κ.σ. θυμάρι
  • 2 κλων. φρέσκια μαντζουράνα
  • 330 ml μπύρα
  • 50 γρ. κορν φλάουρ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αγοράζουμε το σαλάχι προσέχοντας να είναι γδαρμένο από τον ιχθυοπώλη.

Κόβουμε σε λωρίδες το σαλάχι κατά μήκος των χόνδρον του. Το βάζουμε σε πιατέλα ή μπωλ και το μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι και από 1 κουταλάκι ρίγανη και θυμάρι.

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το υπόλοιπο θυμάρι και τη ρίγανη, τη ματζουράνα, το μπέικιν πάουντερ, τον κρόκο του αβγού και τη μπύρα και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός. Αν δεν μας φαίνεται πολύ πηχτός συμπληρώνουμε λίγη μπύρα, ενώ αν είναι πολύ αραιός προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε το χυλό να «ξεκουραστεί» για δέκα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Ζεσταίνουμε στο τηγάνι σπορέλαιο και ελαιόλαδο σε αναλογία 1 προς 3 και αφήνουμε να κάψει.

Βουτάμε στο κουρκούτι τις λωρίδες του σαλαχιού και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. τις γυρνάμε και από τις δύο πλευρές. Αφού τις ρίξουμε και αρπάξουν χρώμα χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην καούν εξωτερικά και μείνουν από μέσα ωμές!

Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε το σταμναγκάθι και τις καυκαλήθρες. Κόβουμε τα χορταρικά με το χέρι σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού βάζουμε αλάτι και πιπέρι και τα σερβίρουμε σαν γαρνιτούρα δίπλα στο σαλάχι.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page