ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΡΙΖΟΤΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΝΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Αλέξανδρο Φουρούλη

Ημερομηνία Προβολής: 25/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 2 ματσ. πράσινα σπαράγγια
  • 1 φιλέτο κοτόπουλο
  • 500 ml ζωμό λαχανικών Knorr
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 ½  ποτ. λευκό κρασί
  • Κιτρινόριζα (κουκουρμά)
  • Eλαιόλαδο Άλτις
  • Σύγκλινο Μάνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια. Αφαιρούμε το κάτω μέρος τους, που είναι σκληρό και ινώδες. Δεν το πετάμε, το βάζουμε στην άκρη για να φτιάξουμε στην συνέχεια ένα ζωμό. Ζεματάμε τα σπαράγγια σε νερό που κοχλάζει, για 1-2 λεπτά. Επειδή είναι πολύ ευαίσθητα και λεπτεπίλεπτα τα βάζουμε στην κατσαρόλα δεμένα σε ματσάκι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα σπαράγγια σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια, για να σταματήσουμε αμέσως τον βρασμό.

Ετοιμάζουμε τον ζωμό: ξεφλουδίζουμε τα σκληρά μέρη από τα σπαράγγια, με έναν αποφλοιωτή. Τα ψιλοκόβουμε. Τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι να σωταριστούν. Προσθέτουμε λίγη κιτρινόριζα ή κουκουρμά. Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Ρίχνουμε ένα κύβο ζωμό λαχανικών και προσθέτουμε ζεστό νεράκι, τόσο όσο να σκεπαστούν τα λαχανικά. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε τον ζωμό να βράσει για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σπαράγγια. Στη συνέχεια περνάμε τον ζωμό από το μπλέντερ. Τον σουρώνουμε με ένα μεγάλο σουρωτήρι.

Αφού ετοιμάσαμε τον ζωμό, στραγγίζουμε τα βρασμένα σπαράγγια σε μια πετσέτα και τα κόβουμε σε χοντρούτσικα κομματάκια. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον τραχανά. Μετά από 2-3 λεπτά, όταν φουσκώσει λίγο, σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ξεκινάει η διαδικασία του ριζότου. Χαμηλώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε λίγο ζωμό και ανακατεύουμε.  Όταν το φαγητό πιεί τα υγρά του ρίχνουμε λίγο ζωμό ακόμα. Συνεχίζουμε αυτήν την διαδικασία για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να βράσει ο τραχανάς. Ανακατεύουμε συνεχώς. Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο, ρίχνουμε την μισή ποσότητα από τα κομμένα σπαράγγια. Ανακατεύουμε ξανά. Όταν βράσει ο τραχανάς, ρίχνουμε λίγο ακόμα ζωμό και είναι έτοιμο το ριζότο! Δεν πρέπει να έχει δέσει πολύ, όταν το κατεβάσουμε από την φωτιά, γιατί το βράσιμο συνεχίζεται και εκτός φωτιάς και θα πήξει πάρα πολύ.

Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα άλλο τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκίτσες και το αλατοπιπερώνουμε. Το ρίχνουμε στο τηγάνι για να σοταριστεί. Προσθέτουμε σύγκλινο και τα υπόλοιπα σπαράγγια. Όταν σοταριστούν και αυτά,  τα κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε το ριζότο σε ένα μεγάλο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω κοτόπουλο και σύγκλινο. Διακοσμούμε με φρέσκα σπαράγγια. Το ριζότο τρώγεται πάντα ζεστό.