ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ & ΣΑΛΤΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 21/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:

 Από τον Chef Κώστα Σιωπίδη

Ημερομηνία Προβολής: 21/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο
  • 1 φιλέτο κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι
  • 250 γρ. αμύγδαλα καπνιστά
  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας Κnorr
  • ½ λίτρο λευκό ξηρό κρασί
  • 100 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη ή γραβιέρα
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι – πιπέρι

Για το πέστο βασιλικού:

  • ½ ματσ. φρέσκο βασιλικό
  • 2 κ.σ. τυρί Σαν Μιχάλη ή γραβιέρα
  • ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκίτσες, το αλατοπιπερώνουμε και το τσιγαρίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα σε πολύ δυνατή φωτιά. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε παρακάτω.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το εαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο κρασί ίσα ίσα να καλύψει το ρύζι, για να βγάλουμε το άμυλο του ρυζιού ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό κότας στο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί ο ζωμός. Μόλις απορροφηθούν τα πολλά υγρά προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν απορροφηθεί το κρασί προσθέτουμε λίγο βραστό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε εναλλάξ λίγο λίγο νερό και κρασί πάντα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το ρύζι σε σημείο αλ ντέντε. Η διαδικασία για το ριζότο θέλει περίπου 18-20 λεπτά. Προσθέτουμε στο ρύζι τις σταφίδες και μερικά αμύγδαλα, αλάτι, προσεκτικά γιατί έχει τον ζωμό και θα βάλουμε και τυρί και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε στο ρύζι και το κοτόπουλο.

Για το πέστο βασιλικού διαλέγουμε 10-15 μεγάλα φύλλα βασιλικού και τα βάζουμε σε μπλεντεράκι μαζί με ελαιόλαδο και το τριμμένο τυρί. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας πολτός, συμπληρώνοντας λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειαστεί.

Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας πέστο βασιλικού στο τηγάνι με το ρύζι και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί στο τηγάνι 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για να χυλώσει το ρύζι.

Σερβίρεται ζεστό!