ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 03/04/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Chef Μανώλη Θλιβερό

Ημερομηνία Προβολής: 3/4/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για τους κεφτέδες:

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 αβγό
  • 10 φύλλα δυόσμου
  • 1/3 ματσ. άνηθο
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 κ.γ. κύμινο
  • 1/4 κ.γ. σουμάκ
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1 αντίβ
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Ηλιέλαιο

 Για το ντιπ:

  • 70 γρ. βασιλοτύρι
  • 1 λεμόνι
  • 5 φύλλα δυόσμου
  • 40 γρ. φέτα
  • Ξύσμα & χυμό από ½ λεμόνι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες σε κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα τρίβουμε με 1 κουταλιά της σούπας σόδα και τα αφήνουμε να
σταθούν για 15 λεπτά. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό και τα τρίβουμε ξανά
μέχρι να φύγουν όλες οι φλούδες. Σουρώνουμε και βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν
για περίπου 30-40 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το
άσπρο μέρος του πράσου, όλα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένο και στη
συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι που φουσκώνει
μόνο του. Ρίχνουμε στο μείγμα τη φέτα τριμμένη με το χέρι, το αβγό,
το κύμινο, το σουμάκ, αλάτι και πιπέρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι.

Θέλουμε ένα σχετικά σφιχτό μείγμα. Αν είναι πολύ σφιχτό
μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα ένα αβγό και αν είναι πολύ αραιό μπορούμε να
προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι ηλιέλαιο με λίγο ελαιόλαδο για
έξτρα γεύση και περιμένουμε να κάψει καλά.

Μόλις είναι έτοιμο το λάδι, παίρνουμε μια κουταλιά ζύμης
και με ένα δεύτερο κουτάλι τους σπρώχνουμε στο λάδι, δίνοντας ένα οβάλ σχήμα.

Τους τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά για να
πάρουν χρώμα.

Για το ντιπ: βάζουμε σε μπολ το βασιλοτύρι (εναλλακτικά
χρησιμοποιούμε γαλοτύρι ή κατίκι Δομοκού), προσθέτουμε ξύσμα από ένα λεμόνι και
το χυμό από μισό.

Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο σουμάκ και φύλλα δυόσμου
ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε με έναν αβγοδάρτη.

Πλένουμε καλά τα φύλλα του σικορέ και τα στεγνώνουμε.

Παίρνουμε ένα φύλο σικορέ και βάζουμε μέσα λίγο από το ντιπ. Τοποθετούμε μέσα έναν ρεβιθοκεφτέ, επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.

Σε πιάτο απλώνουμε λίγο από το ντιπ και από πάνω
τοποθετούμε τα φυλλαράκια σικορέ με τους ρεβιθοκεφτέδες. Διακοσμούμε με λίγα
φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρουμε.