ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙ & ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 07/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Γιάννη Κατσιμπράκη

Ημερομηνία Προβολής: 7/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. ρεβίθια
  • 300 γρ. καλαμαράκια
  • 1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1 λεμόνι
  • ½ ματσ. άνηθο
  • ½ ματσ. μαϊντανό
  • ½ ματσ. φρέσκια μαντζουράνα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Ξύσμα από το 1/4 του πορτοκαλιού
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 ποτ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για περίπου 8 ώρες, σε χλιαρό νερό. Τα βράζουμε προσθέτοντας το αλάτι, αφού τα ρεβίθα μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Πλένουμε καλά όλα τα μυρωδικά και τα ψιλοκόβουμε. Παίρνουμε ξύσμα από 1/4 του πορτοκαλιού και από 1/2 λεμόνι και τα στίβουμε για τον χυμό τους. Κρατάμε λίγη μαντζουράνα για τα καλαμάρια και τα υπόλοιπα μυρωδικά με τους χυμούς και το ξύσμα τα ανακατεύουμε με τα βρασμένα ρεβίθια. Προσθέτουμε ελαιόλαδο στη ρεβιθοσαλάτα και αλατοπιπερώνουμε.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια. Αν δεν μας τα έχει καθαρίσει ο ιχθυοπώλης  δεν ξεχνάμε να αφαιρέσουμε το κόκαλο που έχουν στο εσωτερικό τους. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα καλαμάρια με ελάχιστο νερό, το κρασί και τη δάφνη για 15 λεπτά περίπου, αν τα καλαμάρια μας είναι μεγάλα, και για 5 λεπτά αν είναι πολύ μικρά.  Προς το τέλος του μαγειρέματος ρίχνουμε την υπόλοιπη μαντζουράνα στην κατσαρόλα. Στραγγίζουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα προσθέτουμε στην σαλάτα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σερβίρουμε περιχύνοντας με φρέσκο ελαιόλαδο και από πάνω στολίζουμε με ξύσμα λεμονιού.