ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΨΩΜΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ (Η ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ)

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/10/2010

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Chef Άστριντ Σπεράντζα


Ημερομηνία Προβολής: 29/10/2010 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ελιές
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • 4 αβγά
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • 1 φακ. ξηρή μαγιά
  • 80 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο θυμάρι φρέσκο
  • 1/2 κ.γ. κύμινο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνουμε σε ένα μπολ αλεύρι και το ανακατεύουμε με την ξηρή μαγιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση και σπάμε μέσα τα αβγά. Αναμιγνύουμε τα υλικά με το μίξερ χειρός.Ρίχνουμε σταδιακά ένα ποτήρι λευκό κρασί. Προσθέτουμε και τη μαργαρίνη (λιωμένη ή σε θερμοκρασία δωματίου). Συνεχίζουμε να χτυπάμε.  Κόβουμε τις ελιές σε ροδέλες και το τυρί σε κυβάκια. Τα προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά, με μια κουτάλα αυτήν την φορά για να απλωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε και τα αρώματα του ψωμιού: κύμινο και φρέσκο θυμάρι.

Αλείφουμε μία φόρμα με μαργαρίνη και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι (δεν ξεχνάμε τα τοιχώματα!). Ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Αναποδογυρίζουμε την φόρμα να φύγει το εξτρά αλεύρι, γιατί θα πικρίσει αν ψηθεί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά. Το τρώμε σαν κανονικό ψωμάκι, το χρησιμοποιούμε σε φέτες για να φτιάξουμε σάντουιτς ή, αν μας μείνει, το ψήνουμε και το τρώμε σαν φρυγανιά.