ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/11/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Ανδρέα Λαγό

Ημέρα προβολής 25/11/2013. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα

Για το κοτόπουλο:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,5 κιλό περίπου)
  • Αλάτι – πιπέρι
  • 6-8 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό
  • 1 πορτοκάλι

Για το μαρινάρισμα:

  • 1 κύβο κότας Knorr
  • 3 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. βασιλικό ξερό
  • ½ κ.σ. πάπρικα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • Χυμό από 3 πορτοκάλια (κρατάμε τις φλούδες)
  • Χυμό από 2 λεμόνια (κρατάμε τις φλούδες)

Για την βάση:

  • 2 κρεμμύδια
  • 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s Mild

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μαρινάρισμα:
Βάζουμε στο γουδί ή στο μπλέντερ το σκόρδο, τον ξερό βασιλικό, την πάπρικα, τον κύβο κότας και λίγο ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι και το χυμό λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και τα κρατάμε στην άκρη.

Για τη βάση:
Κόβουμε το πορτοκάλι με τη φλούδα και τα δύο κρεμμύδια σε φέτες. Απλώνουμε το κρεμμύδι στον πάτο ενός ταψιού και από πάνω στρώνουμε τις φέτες πορτοκάλι.

Για το κοτόπουλο:
Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι όλες τις πλευρές του και εσωτερικά.
Βάζουμε τα κλωναράκια βασιλικού και το πορτοκάλι στο εσωτερικό του κοτόπουλου. Μπορούμε να βάλουμε 4-5 φύλλα φρέσκου βασιλικού και φέτες πορτοκάλι κάτω από το δέρμα του στήθους.
Αλείφουμε όλο το κοτόπουλο με το μείγμα μαρινάδας. Του κάνουμε καλό μασάζ και το τοποθετούμε στο ταψί με τα κρεμμύδια και το πορτοκάλι.
Περιχύνουμε με τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού και σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και από πάνω αλουμινόχαρτο (αν έχουμε γάστρα τη χρησιμοποιούμε σ’ αυτή τη συνταγή και δεν χρειαζόμαστε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για μία ώρα και ένα τέταρτο ώρα περίπου.
Ξεσκεπάζουμε, δυναμώνουμε το φούρνο στους 200 C και αφήνουμε να πάρει χρώμα η πέτσα του για άλλα 10-15 λεπτά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και σε ένα μπολ βάζουμε τα κρεμμύδια της βάσης μαζί με τα ζουμιά τους και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε και έχουμε έτοιμο ένα συνοδευτικό σαν σάλτσα.
Συνοδεύουμε με φέτες πορτοκάλι, λεμόνι και πάπρικα.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page