ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ & ΓΡΑΒΙΕΡΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 04/03/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Θοδωρή Παπανικολάου

Ημέρα προβολής 4/2/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φύλλα κρούστας
  • 8 μανιτάρια σαμπινιόν
  • 3 μανιτάρια portobello
  • 10 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.γ. λάδι τρούφας
  • 60 γρ. γραβιέρα Νάξου
  • 30 γρ. φύλλα ρόκας
  • 1 κλων. θυμάρι φρέσκο
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι – πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

  • 400 ml γάλα
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 70 γρ. μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Kαθαρίζουμε τα μανιτάρια σαμπινιόν και portobello από τη φλούδα τους, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κόβουμε σε κύβους.
Βάζουμε τα μανιτάρια πορτσίνι σε ενα μπολ με καυτό νερό και τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε το γάλα και τρίβουμε τη γραβιέρα.
Σωτάρουμε τα σαμπινιόν και τα portobello σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι, το πιπέρι και το θυμάρι.
Σβήνουμε με τα πορτσίνι και το ζωμό τους, αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Για τη μπεσαμέλ:
Λιώνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και εκτός φωτιάς, ανακατεύοντας, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα.
Αφήνουμε τη μπεσαμέλ να κρυώσει.

Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και τα αφήνουμε μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε τα μανιτάρια με τη μπεσαμέλ και την τριμμένη γραβιέρα, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα που θα υπερισχύει το μανιτάρι και η μπεσαμέλ θα δέσει με την γραβιέρα.
Στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Βάζουμε τη γέμιση, κατά μήκος του φύλλου και το τυλίγουμε σε ρολό. Στρίβουμε την πίτα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10 λεπτά, στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ρόκα και αλατίζουμε.
Ρίχνουμε το λάδι τρούφας και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε την πίτα προσθέτουμε από πάνω τη ρόκα και πιπέρι.