ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΙΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΣΤΑΦΙΔΕΣ & ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 15/05/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία προβολής 15/05/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ
(για 10 άτομα)
Για την πίτα:

  • 5 φύλλα χωριάτικα
  • 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό Δωδώνη
  • 200 γρ. γάλα Δωδώνη
  • 6 αβγά
  • 150 γρ. σταφίδες ξανθιές
  • 150 γρ. αμύγδαλο 
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.γ. γλυκάνισο 
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. Flora με 25% βούτυρο 
  • 1 κρόκο αβγού 

Για το σερβίρισμα:

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό Δωδώνη
  • 40 γρ. πετιμέζι ή μέλι ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε τη μαργαρίνη με 25% βούτυρο σε ένα τηγανάκι. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το γάλα, τα αβγά, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα, τη ζάχαρη, το γλυκάνισο κοπανισμένο στο γουδί, τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά με ένα πιρούνι.
Αλείφουμε ένα πυρέξ διαστάσεων 20×30 με τη μαργαρίνη με 25% βούτυρο και απλώνουμε ένα φύλλο διπλωμένο στη μέση, αλείφουμε ξανά και βάζουμε το 1/3 από την κρέμα γιαούρτι και απλώνουμε ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και τελειώνουμε με 2 φύλλα. Ανακατεύουμε τον κρόκο με λίγη από τη μαργαρίνη με 25% βούτυρο και αλείφουμε την πίτα. Χαράζουμε την πίτα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το πετιμέζι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Αντί για το πετιμέζι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ίδια ποσότητα από μέλι ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού. Η πίτα μας διατηρείται στο ψυγείο.