ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 25/03/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Αλέξανδρο Φουρούλη

Ημερομηνία Προβολής: 25/3/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 6 φρέσκες αγκινάρες
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 4-5 καρότα
  • 3 πατάτες
  • 500 ml ζωμό κότας Knorr
  • 200 γρ. μανιτάρια φρέσκα
  • 5-6 μανιτάρια πορτσίνι
  • ½ ποτ. λευκό κρασί
  • 500 γρ. αρακά
  • 1 κιλό μυρώνια & καυκαλήθρες
  • Χυμό από 2-3 λεμόνια
  • ½ ματσ. άνηθο
  • 1 ματσ. μάραθο
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και κόβουμε την καρδιά τους σε χοντρά κομμάτια. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα την αγκινάρα, για να βγάλει πιο πολύ γεύση και να σοταριστεί καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, κατά προτίμηση πορτσίνι ή ότι άλλα αποξηραμένα μανιτάρια έχουμε. Αφήνουμε τα δύο πρώτα λαχανικά να “πιάσουν” λίγο στον πάτο της κατσαρόλας, για να πάρουν μια ελαφρά καπνιστή γεύση. Ρίχνουμε στο τηγάνι το καρότο, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες. Προσθέτουμε φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο. Αυτά τα λαχανικά, δεν τα βάζουμε από την αρχή, γιατί η αγκινάρα θέλει πολύ σοτάρισμα και θα καούνε. Ρίχνουμε επίσης την πατάτα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Όταν ροδίσουν τα λαχανικά προσθέτουμε και τα χοντροκομμένα φρέσκα μανιτάρια. Και σε αυτήν την περίπτωση βάζουμε ότι είδος μανιταριού θέλουμε, απλά αν βάλουμε πορτομπέλο, πρέπει να ξέρουμε ότι θα μαυρίσει το φαγητό. Αλατίζουμε λίγο ακόμα, για να βγάλουν τα λαχανικά περισσότερα υγρά. Σβήνουμε με ½ ποτήρι λευκό κρασί. Περιμένουμε 1-2 λεπτάκια, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον ζωμό κότας, τόσο ώστε να μισοσκεπαστούν τα λαχανικά. Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν. Δέκα λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο,  ρίχνουμε τον αρακά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα πράσινα λαχανικά: περισσότερο φρέσκο μάραθο και μυρώνια και λιγότερη καυκαλήθρα και άνηθο, γιατί τα τελευταία έχουν πιο έντονη γεύση. Σβήνουμε με μπόλικο λεμόνι. Σερβίρουμε, περιχύνοντας με ζουμάκι από την κατσαρόλα.