ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ ΚΑΙ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ Ή ΚΑΣΤΑΝΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/12/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Pastry Chef Γιώργο Χριστοδουλόπουλο

Ημέρα προβολής 18/12/13. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι:

  • 60 γρ. αλεύρι
  • 60 γρ. κορν φλάουερ
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 5 αβγά
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • Μαργαρίνη με 25% βούτυρο Flora
  • Σιρόπι ζάχαρης

Για την κρέμα:

  • 300 γρ. μασκαρπόνε
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • Φύλλα μέντας
  • 12 βατόμουρα
  • Μισό φλ. coulis βατόμουρου
  • 12 Μαρόν γλασέ (ή γλυκό του κουταλιού κάστανο)  
  • Μισό φλ. σιρόπι σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το παντεσπάνι:
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουερ κοσκινισμένα και το χυμό λεμόνι. Λιώνουμε μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη με βούτυρο την προσθέτουμε και ανακατεύουμε απαλά.
Σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα ρίχνουμε μια κουταλιά από το μείγμα για να σχηματίσουμε στρογγυλούς δίσκους από μικρά παντεσπανάκια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 8 λεπτά.

Για την κρέμα μασκαρπόνε:
Χτυπάμε στο μίξερ τη μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να σφίξει.

Συναρμολόγηση:
Χωρίζουμε το μείγμα της κρέμας μασκαρπόνε σε 2 μπολ, για τις 2 παραλλαγές, μία για το κάστανο και μία για το βατόμουρο.

Παραλλαγή με κάστανο:
Βάζουμε το μαρόν γλασέ στην κρέμα μασκαρπόνε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε τη βάση μιας πιατέλας με ζάχαρη άχνη. Τοποθετούμε τα μικρά παντεσπανάκια και τα σιροπιάζουμε με σιρόπι ζάχαρης. Προσθέτουμε την κρέμα βάζοντας περισσότερη στη βάση και λιγότερη στην κορυφή. Κόβουμε τα κάστανα και γαρνίρουμε με κομματάκια κάστανου την κρέμα. Σκεπάζουμε με ακόμα ένα παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε και βάζουμε κρέμα και κομματάκια κάστανου. Ανοίγουμε μια μικρή λακκουβίτσα και τη γεμίζουμε με σιρόπι σοκολάτας.

Παραλλαγή με βατόμουρο:
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τη δεύτερη παραλλαγή με βατόμουρα, σος βατόμουρου και φύλλα μέντας.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

***Για το σιρόπι ζάχαρης:
Προσθέτουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό και ζάχαρη 1 προς 1. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση και το αφήνουμε να κρυώσει.

***Για το σιρόπι σοκολάτας:
Παίρνουμε 150 γρ. σοκολάτα, 150 γρ. κρέμα γάλακτος, 75 ml χυμό πορτοκάλι, 15 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος, το χυμό πορτοκάλι και τη μαργαρίνη με βούτυρο. Πριν πάρει βράση προσθέτουμε τη σοκολάτα ψιλοκομμένη και σιγά σιγά ανακατεύουμε.

***Για τη σος βατόμουρου:
Παίρνουμε 250 γρ. ολόκληρα βατόμουρα, 65 ml νερό, 7 γρ. κορν φλάουερ, 20 ml λεμόνι και 100 γρ. ζάχαρη. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.