ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΦΑΓΟΠΥΡΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 02/12/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό την Θέμιδα Καρδιόλακα
ΥΛΙΚΑ
  • 12-14 ντομάτες 
  • ¾ φλ. Αrla Αυθεντικό Δανέζικο Κεφαλοτύρι 
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • Αλάτι-πιπέρι
Για τη γέμιση:
  • 1½ φλ. φαγόπυρο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 8 ντομάτες (το εσωτερικό)
  • ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ ματσ. μαϊντανό 
  • ½ ματσ. δυόσμο 
  • ½ ματσ. βασιλικό
  • 150 γρ. καπνιστό χοιρινό
  • Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Aδειάζουμε τις ντομάτες. Κρατάμε το εσωτερικό τους και το πολτοποιούμε στο μούλτι. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. 
Τρίβουμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο. 
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας. 
Όταν πάρουν βράση, ρίχνουμε το φαγόπυρο, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη και τα μαγειρεύουμε, σε μέτρια φωτιά, για 15 λεπτά (μέχρι να πιεί το ζουμί του). 
Στο τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το καπνιστό χοιρινό, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε πάνω στο μάτι με κλειστή φωτιά για άλλα 5 λεπτά. 
Βάζουμε σε ένα ταψί τις ντομάτες, τις αλατίζουμε, τις γεμίζουμε με το μείγμα του φαγόπυρου και τις καλύπτουμε. 
Πασπαλίζουμε τις γεμιστές ντομάτες με τριμμένο κεφαλοτύρι και προσθέτουμε από πάνω την τριμμένη φρέσκια ντομάτα. Ρίχνουμε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 160 βαθμούς, για 11/2 ώρα. 
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page