ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ-ΛΕΜΟΝΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 30/05/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Pastry Chef Γιώργο Πλατινό

Ημερομηνία προβολής 30/05/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

Για τα μπισκοτάκια:
• 400 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
• 450 γρ. αλεύρι
• 160 γρ. ζάχαρη άχνη
• 5 γρ. αλάτι
• 1 αβγό
• 2 στικς βανίλιας
• 50 γρ. φυστίκια
• 15 γρ. κανέλλα
• ξύσμα από 1 λεμόνι
Για την σάλτσα σοκολάτα-λεμόνι:
• 440 γρ. κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά της
• 125 γρ. μέλι
• 250 γρ. γάλα
• 340 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
• 60 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
• Ξύσμα από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ τη μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου), ζάχαρη άχνη και μία πρέζα αλάτι. Χτυπάμε με το φτερό του μίξερ. Όταν γίνει λείο το μείγμα προσθέτουμε μέσα το ξύσμα από 2 στίκς βανίλιας. Προσθέτουμε επίσης το αλεύρι. Χτυπάμε πάλι. Δεν θέλουμε να ζυμωθεί πάρα πολύ και να γίνει ελαστικό το μίγμα, γιατί θα το δουλέψουμε και στο χέρι. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας. Κάνουμε το αφράτο μίγμα μας ένα ρολό, το αλευρώνουμε και το χωρίζουμε στα 3. Ρίχνουμε διαφορετικά υλικά στο καθένα κομμάτι για να πάρει διαφορετική γεύση.Ρίχνουμε πάνω από το πρώτο κομμάτι ξύσμα από ένα λεμόνι και το ζυμώνουμε να πάει παντού. Κάνουμε το ίδιο και στο δεύτερο κομμάτι με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης. Το τρίτο κομμάτι το πασπαλίζουμε με κανέλλα και το ζυμώνουμε και αυτό, για να πάει παντού η κανέλλα. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει, μιαμισι ώρα περίπου. Στη συνέχεια ανοίγουμε με κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα χοντρό φύλλο. To αλευρώνουμε. Φτιάχνουμε μπισκοτάκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη και αυτοσχεδιάζουμε:
• Το φύλλο κανέλλας το κόβουμε σε λωρίδες και σχηματίζουμε το γράμμα S ή στριφογυρίζουμε τις λωρίδες. Αλείφουμε κρόκο αβγού, ανακατεμένο με ζάχαρη και κανέλλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα.
• Το φύλλο με ξύσμα λεμονιού το κόβουμε σε στρογγυλά μπισκοτάκια, χρησιμοποιώντας για κουπάτ ποτήρια για σφηνάκι. Το ζυμάρι που περισσεύει το ξαναπλάθουμε και συνεχίζουμε να το κόβουμε με κουπάτ. Αλείφουμε κρόκο αβγού, ανακατεμένο με ζάχαρη και κανέλλα. Πασπαλίζουμε με σκέτη ζάχαρη.
• Την ζύμη με φυστίκι Αιγίνης την κόβουμε σε τετράγωνα μικρά κομμάτια. Αλείφουμε κρόκο αβγού, ανακατεμένο με ζάχαρη και κανέλλα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φυστίκι.
Ξαναβάζουμε τα μπισκοτάκια στο ψυγείο για 15 λεπτά. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, για 12-14 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ζυμαριού.
Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτα-λεμόνι:
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, το γάλα, ξύσμα λεμόνι και μέλι. Βάζουμε το κατσαρολάκι στην φωτιά. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί το μέλι. Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού το μίγμα, το κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε λίγη ζεστή κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ που έχουμε βάλει την σπασμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά για να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος. Με αυτόν τον τρόπο η σοκολάτα βγάζει περισσότερο άρωμα από ότι αν την ρίχναμε κατευθείαν μέσα στο κατσαρολάκι να λιώσει. Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και γυαλίσει η κρέμα είναι έτοιμη. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε την μαργαρίνη, για πιο κρεμώδη υφή. Ανακατεύουμε καλά. Την σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε το ξύσμα λεμονιού, που πικρίζει και να μείνει μόνο το άρωμα του. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, χτυπάμε την κρέμα με ένα μπίμερ, σε χαμηλή ταχύτητα όμως, για να μην μπει ο αέρας μέσα στο μίγμα. Έτοιμη! Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Σερβίρουμε. Βάζουμε την κρέμα σε βαζάκια και την σερβίρουμε μαζί με τα ζεστά μπισκοτάκια. Τα βουτάμε μέσα στην κρέμα και τα τρώμε!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page