ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΕΣ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΤΕΜΠΟΥΡΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΟΣ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 27/05/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον Εxecutive Chef Γιώργο Παπαπαρασκευά

Hμέρα προβολής 27/05/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

Για το μοσχάρι:

  • 600 γρ. μοσχάρι άπαχο (από μπούτι)
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ζωμό λαχανικων knorr Σπιτικός
  • Αλάτι – πιπέρι

Για την τεμπούρα:

  • 1 φλ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα
  • 1 αβγό
  • 200 ml νερό παγωμένο
  • 2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • ¼ κ.γ. μαύρο σουσάμι (για τη διακόσμηση)
  • Για τη γλυκόξυνη σος:
  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 ml κρέμα βαλσαμικού με πορτοκάλι – λεμόνι Kalamata Papadimitriou
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • ¼ ανανά ή κομπόστα
  • 300 γρ. κέτσαπ Hellmann’s Classic

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το μοσχάρι:
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το σωτάρουμε στη χύτρα με ελαιόλαδο, μέχρι να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε το φύλλο δάφνης, το σκόρδο, το ζωμό λαχανικών, το νερό, σκεπάζουμε και βράζουμε για 30 λεπτά.

Για την τεμπούρα:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλαουρ και τη σόδα.
Προσθέτουμε το διαλυμένο αβγό με το νερό, ανακατεύουμε και το βάζουμε στο ψυγείο.

Για τη γλυκόξυνη σος:
Λιώνουμε σε ένα τηγάνι τη ζάχαρη με μια κουταλιά της σούπας νερό.
Όταν γίνει καραμέλα, προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού.
Ρίχνουμε τον ανανά και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει.
Βάζουμε την κέτσαπ ανακατεύουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.

Βγάζουμε την τεμπούρα από το ψυγείο προσθέτουμε λίγο αλεύρι, αν χρειάζεται και ανακατεύουμε.
Όταν το μοσχαράκι είναι έτοιμο (τρυφερό), το στραγγίζουμε, το κρυώνουμε εντελώς και το στεγνώνουμε.
Ρίχνουμε κοσκινισμένο αλεύρι στο κομμάτια του κρέατος και τα βυθίζουμε ένα ένα στην τεμπούρα.
Έπειτα τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, για 2-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
Σερβίρουμε τις μοσχαρίσιες μπουκιές τεμπούρα και περιχύνουμε με τη γλυκόξινη σος.
Προσθέτουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.