ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣ ΤΑΧΙΝΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/11/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Aπό τον chef Γιάννη Γαβαλά

Ημερομηνία Προβολής: 11/11/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. μυζήθρα φρέσκια ανάλατη
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 5 γρ. μαστίχα Χίου σκόνη
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Μαργαρίνη Βιτάμ για το ταψί
  • Κανέλα

Για τη μους ταχινιού:

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 250 γρ. ταχίνι
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. φουντούκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπαμε τα ασπράδια σε μαρένγκα. Αφήνουμε τη μαρένγκα στην άκρη και ξεκινάμε το μείγμα μυζήθρας: ανακατεύουμε στο μίξερ τη μυζήθρα με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα, χτυπάμε ξανά και τέλος προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ενσωματώνουμε λίγη λίγη και με απαλές κινήσεις την μαρένγκα στο μείγμα της μυζήθρας. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια όμορφη ζύμη.

Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη, αδειάζουμε μέσα το μείγμα, στρώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 55 λεπτά.

Για τη μους ταχίνι ξεκινάμε καραμελώνοντας στο φούρνο αμύγδαλα και φουντούκια πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη άχνη στους 200 βαθμού για 10 λεπτά. Σε μπλέντερ αλέθουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς πολύ τριμμένους αλλά όχι πούδρα. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν σαντιγί. Ανακατεύουμε τη σαντιγί με το ταχίνι ολικής αλέσεως μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Σερβίρουμε σε πιάτο ένα κομμάτι από το μελιτίνι με λίγη μους ταχινιού. Στολίζουμε με τη σκόνη καραμελωμένων ξηρών καρπών και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.