ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΣΕ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΙΔΙ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 29/03/2013

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό

Ημερομηνία προβολής 29/03/2013 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ
(για 6 άτομα)
Για τη μαρέγκα:

  • 2 ασπράδια
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι Kalamata Papadimitriou
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για τα φρούτα:

  • 3 πορτοκάλια
  • 18 φράουλες
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1½ κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι Kalamata Papadimitriou
  • Μέλι & φυλλαράκια δυόσμου για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν. Χτυπάμε περίπου για 8 λεπτά καταλήγοντας από μέτρια ταχύτητα στη δυνατή. Αφαιρούμε από το μίξερ, προσθέτουμε σιγά- σιγά τη ζάχαρη άχνη και το βαλσαμικό ξίδι και ανακατεύουμε απαλά.
Απλώνουμε τη μαρέγκα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς χωρίς αέρα. Για να μη γλιστράει η λαδόκολλα βάζουμε ελάχιστη μαρέγκα στις 4 γωνίες της λαδόκολλας. Σβήνουμε το φούρνο και την αφήνουμε μέσα στο φούρνο για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Κόβουμε τις 2 άκρες από τα πορτοκάλια και στη συνέχεια βγάζουμε τη φλούδα με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, έτσι ώστε να βγάλουμε μαζί και την λευκή μεμβράνη. Τέλος με το μαχαίρι κόβουμε τις φέτες πορτοκαλιού καθαρίζοντας από τις εσωτερικές μεμβράνες.
Βάζουμε σε ένα μπολ τις φέτες πορτοκάλι και τις φράουλες (αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση). Στείβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά τα κομμάτια του πορτοκαλιού που μας έμειναν έτσι ώστε να πάρουμε όλο το χυμό από το πορτοκάλι. Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι με μέλι και την καστανή ζάχαρη στα φρούτα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μαριναριστούν μέχρι να τα σερβίρουμε.
Μοιράζουμε τα φρούτα σε 6 ποτήρια ή μπολ, σπάμε κομμάτια μαρέγκας από πάνω, περιχύνουμε με λίγο μέλι και σερβίρουμε με φυλλαράκια δυόσμου.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page