ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΞΙΝΟΚΡΕΜΑ

Από τον Chef Βασίλη Κατσούπα

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 05/11/2014

Δείτε το βίντεο στο skai player

Βαθμός δυσκολίας:

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό λευκά μανιτάρια
  • 60 γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα & πορτσίνι
  • 50 γρ. αποξηραμένη λεντινούλα (σιτάκε)
  • 3 πράσα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 πατάτα
  • 1-1,5 lt ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κλων. θυμάρι φρέσκο
  • Αλάτι-πιπέρι
 
Για την ξινή κρέμα γάλακτος:
  • 100 ml κρέμα γάλακτος Arla
  • ¼ κ.γ. λεμόνι
  • ¼ κ.γ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε σε καυτό νερό τα βασιλομανίταρα και τα πορτσίνι, για 30-40 λεπτά.
Βάζουμε τα σιτάκε σε ένα κατσαρολάκι με νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το νερό να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια τα αφήνουμε, εκτός φωτιάς, να μουλιάσουν μέσα στο ζεστό νερό, για 1-2 ώρες.
Ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το πράσο και τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε την πατάτα και τα μανιτάρια ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε το ζουμί από τα αποξηραμένα μανιτάρια, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 30-40 λεπτά και στη συνέχεια την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει βελουτέ. Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο ζωμό ή λίγο νερό.
Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε από πάνω 1 κ.σ ξινή κρέμα γάλακτος. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και φρέσκο θυμάρι.
Για την ξινόκρεμα:
Ρίχνουμε σε ένα βάζο την κρέμα γάλακτος, το λεμόνι και το αλάτι.
Κλείνουμε το καπάκι, ανακινούμε και την αφήνουμε 5-10 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να πήξει.
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page