ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟΥ & ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 11/12/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από την Καθηγήτρια Μαγειρικής Γεωργία Κοφινά


Ημερομηνία προβολής 11/12/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ
(για 6 άτομα)
Για την σαλάτα:

  • 500 γρ. λευκά μανιτάρια μικρά
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 3 φλ. νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι 
  • 2 κλων. μαϊντανό
  • ½ κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
  • 1 πιπεριά πράσινη 
  • 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι πράσινες τσακιστές ελιές κομμένες

Για το ντρέσιγκ:

  • ½ φλ. αγουρέλαιο Άλτις
  • 2 κ.σ. ξύδι 
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 σκελ. σκόρδο 
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon Maille Originale
  • Λεμονοθύμαρο 
  • Αλάτι – πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • 2-3 κλων. θυμάριού ή μαϊντανό
  • Λεπτές φέτες λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο πανί. Δεν πρέπει ποτέ να πλένουμε τα μανιτάρια γιατί απορροφούν πολύ νερό. Κόβουμε με μαχαίρι τα κοτσάνια για να μην εξέχουν από τη βάση χωρίς να τα αφαιρέσουμε από το κέντρο. Αν δεν βρούμε μικρά μανιτάρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερα και να τα κόψουμε στη μέση ή στα τέσσερα.
Βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το χυμό λεμονιού, την δάφνη, το θυμάρι (ή ½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι αν δεν έχουμε φρέσκο), το μαϊντανό και το κόλιανδρο. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τα αρωματικά και τοποθετούμε τα μανιτάρια σε μπολ.
Κόβουμε τις πιπεριές σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ όπου προσθέτουμε τις ελιές και στη συνέχεια τα μανιτάρια τα οποία έχουμε στραγγίξει και αφαιρέσει τα αρωματικά.
Βάζουμε μέσα σε ένα μπολ το ξύδι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο ψιλοκομμένο και λιωμένο μαζί με αλάτι, τη μουστάρδα, το αγουρέλαιο, αλάτι – πιπέρι και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να πήξει λίγο το μείγμα και το προσθέτουμε στη μανιταροσαλάτα. Προσθέτουμε και το λεμονοθύμαρο και ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται άλλο αλάτι ή ξύδι, και βάζουμε την σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 – 40 λεπτά για να συγχωνευτούν οι γεύσεις. Αν θέλουμε μπορούμε να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να φυλάξουμε την σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρουμε. Εναλλακτικά η σαλάτα αυτή σερβίρεται και ζεστή.
Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ της σαλάτας και γαρνίρουμε με κλωναράκια από θυμάρι ή μαϊντανό και φέτες λεμονιού.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page