ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 18/03/2015

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Γιώργο Κόκκινο

ΥΛΙΚΑ 
 
Για 4 άτομα
  • ½ κιλό μπακαλιάρο κατεψυγμένο Trata on ice
  • 2-3  φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο μεγάλο
  • 1-2 σκελ. σκόρδο
  • 1 ματσ. μαϊντανό 
  • ½  ματσ. κόλιανδρο 
  • 200 γρ. αλεύρι 
  • 1 αβγό
  • 1 φλ. μπύρα
  • Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
  • Αλάτι -πιπέρι

Για τη σαλάτα:
  • ½ κιλό παντζάρια 
  • 2 πορτοκάλια  
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι-λεμόνι Kalamata Papadimitriou
  • 1 κ.σ. καρύδια
  • Αλάτι-πιπέρι
Για τη σος:
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
  • Xυμό από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε νερό από τη προηγούμενη μέρα για να τον ξαλμυρίσουμε, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές. Έπειτα αφαιρούμε το δέρμα και τον ξεκοκκαλίζουμε. (Για να τον ξεκοκκαλίσουμε πιο εύκολα, τον βάζουμε σε καυτό νερό για 1 λεπτό).
Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε ένα μπολ.
Χτυπάμε το αβγό και το ρίχνουμε στον μπακαλιάρο. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το πράσο, τα φρέσκα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο αλάτι και πιπέρι. Έπειτα ρίχνουμε τη μπύρα, και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί. 
Στη συνέχεια ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα σε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σαλάτα:
Βράζουμε τα παντζάρια σε νερό μέχρι να μαλακώσουν. 
Στη συνέχεια τα κόβουμε σε κύβους τα βρασμένα παντζάρια και τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι-λεμόνι και ανακατεύουμε.

Για τη σος:
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, τον χυμό πορτοκαλιού,και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σος. 
Σερβίρουμε τις κροκέτες μπακαλιάρου με τη σαλάτα παντζαριού. Περιχύνουμε με τη σος τη σαλάτα και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα καρύδια.