ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΡΕΜΜΥΔΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΡΜΟΓΑΛΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/04/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Ανδρέα Λαγό


Ημερομηνία Προβολής: 13/4/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video


ΥΛΙΚΑ

  • 2 κ. ξερά λευκά κρεμμύδια

Για την γέμιση:

  • 1 φλ. ρύζι  καρολίνα
  • 300 γρ. ξερά κρεμμύδια
  • 1 κ. σ. λιαστό πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. τριμμένο μπαχάρι
  • 1 ματσ.  μαιντανό
  • 2 φλ. ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπερι

Για τον πάτο της κατσαρόλας:

  • 2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Διάφορα λαχανικά (καρότα, πράσο, κολοκυθάκι κτλ)
  • 500 ml ζωμό κότας Knorr

2-3 κ.σ. αρμόγαλο για σερβίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια:

Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια,  αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και κόβουμε οριζόντια την κορφή τους. Στη συνέχεια κάνουμε μια βαθιά τομή κατά μήκος κάθε κρεμμυδιού.

Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και να διαχωρίζονται τα φύλλα του. Το ζεμάτισμα μαλακώνει τα κρεμμύδια, αφαιρεί την αψάδα τους και έτσι μένει μόνο η γλύκα τους.  Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό. Τα ψιλοκόβουμε.

Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το ρύζι, δύο φύλλα δάφνης και δυο σκελίδες σκόρδο κομμένη σε φέτες. Προσθέτουμε ε

πίσης μία κ.σ. λιαστό πελτέ ντομάτας και τριμμένο μπαχάρι. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζωμό κότας. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα. Ανακατεύουμε και όταν μαραθούν τα μυρωδικά τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Δεν θέλουμε να μαγειρευτεί η γέμιση παραπάνω, γιατί θα συνεχίσει το μαγείρεμα μέσα στα κρεμμύδια.

Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας λαχανικά, για να μην αρπάξουν μετά οι ντολμάδες. Βάζουμε ότι λαχανικά έχει το ψυγείο.  Μπορούμε να ρίξουμε ακόμα και τα κοτσάνια των μυρωδικών.  Σειρά έχει το μαγικό συστατικό που θα δώσει ιδιαίτερη γεύση στους ντολμάδες. Φλούδα πορτοκαλιού! Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά μπριζόλες λαιμού, που θα δώσουν έξτρα γεύση. Προσθέτουμε δύο δαφνόφυλλα, θυμάρι και 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, με την φλούδα τους.

Όταν η γέμιση είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρώσει και γεμίζουμε τα κρεμμύδια. Κουφώνουμε τα κρεμμύδια, κρατώντας μόνο τα 2-3 εξωτερικά φύλλα του. Το υπόλοιπο κρεμμύδι δεν το πετάμε, το βάζουμε κι αυτό μέσα στην κατσαρόλα. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα, γεμίζουμε κάθε φύλλο με μια κ.γ. γέμιση και κλείνουμε σφιχτά.

Αραδιάζουμε τους κρεμμυδοντολμάδες κυκλικά μέσα στην κατσαρόλα. Δεν βάζουμε έξτρα ελαιόλαδο αλλά προσθέτουμε φλίδες γραβιέρας, που θα δώσουν το δικό τους λίπος.  Περιχύνουμε με ζωμό κοτόπουλου, τόσο όσο να φτάσει στη μέση των υλικών που έχει η κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Όταν  βράσουν οι ντολμάδες, τους αφήνουμε για 30 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα, για να κρυώσουν εκεί.  Έτσι θα ρουφήξουν περισσότερο ζουμάκι και θα σφίξει το σχήμα τους.

Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες και ξεχωριστά σε άλλο πιάτο τις μπριζόλες με τα λαχανικά. Ρίχνουμε πάνω από κάθε μερίδα μια κ.σ. αρμόγαλο, το σαμιώτικο ξινοτύρι.



Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someonePrint this page