ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΥΣ-ΚΟΥΣ & ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΓΚΡΑΤΙΝΕ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 27/01/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από την διατροφολόγο Έλενη Παραβάντη


Ημερομηνία προβολής 27/01/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 5 κολοκυθάκια
  • 4-5 κ.σ. κους κους
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 1/4 φλ. γραβιέρα Νάξου
  • Αλάτι & πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε φετούλες πάχους 2 εκατοστών περίπου. Μαγειρεύουμε τα κολοκυθάκια σε ατμομάγειρα για 10 λεπτά. Αν δεν έχουμε ατμομάγειρα βάζουμε λίγο νερό να βράζει στον πάτο μιας κατσαρόλας, από πάνω ακουμπάμε ένα σουρωτήρι, βάζουμε μέσα στο σουρωτήρι τα κολοκυθάκια και αφήνουμε να μαγειρευτούν με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 10 λεπτά.

Αφού μαλακώσουν τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε σε ένα μικρο πυρέξ ή ατομικά φορμάκια και τα λιώνουμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε 4-5 κουταλιές σούπας κους κους πάνω στα κολοκυθάκια, περιχύνουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κάτσει για 10-15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κους κους.
Πασπαλίζουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί που λιώνει, αλλά δεν έχει πολύ αλάτι, όπως το έμενταλ ή η μοτσαρέλα.
Ψήνουμε για 5-10 λεπτά στους 175 βαθμούς και μετά στο γκριλ του φούρνου για 2-3 λεπτά ακόμα για να ροδίσει το τυρί.

Διατροφικά σχόλια:


  • Το κους κους έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα ζυμαρικά και το ρύζι και έτσι αποτελεί μια καλή πηγή υδατανθράκων για τον διαβητικό.
  • Το κολοκυθάκι είναι ένα μη-αμυλώδες λαχανικό που σημαίνει ότι έχει ελάχιστους υδατάνθρακες, αλλά και λίγες θερμίδες.
  • Ο συνδυασμός λαχανικού με το κους κους αποτελεί ένα πιάτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που θα απορροφηθεί αργά από τον οργανισμό και συγχρόνως θα μας χορτάσει.
  • Το πιάτο αυτό αποτελείται από 40% υδατάνθρακες, κάτι που θέλουμε γενικά στη διατροφή του διαβητικού, που πρέπει να αποτελείται από 40-50% υδατάνθρακες.