ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΥΜΠΕΜΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 10/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον chef Ayman El Habachy

Ημερομηνία Προβολής: 10/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. πλιγούρι ψιλό
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. κρεμμύδι
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • 3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ κλασσικό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο μαζί με μια κουταλιά μαργαρίνη κι αφού κάψει προσθέτουμε τον μισό κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα. (Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μοσχάρι με αρνίσιο κιμά ή με μείγμα μισό μισό).
Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς προσθέτουμε το μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο για να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Προσθέτουμε το μισό μπαχάρι, το μισό μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίχνουμε και το  μισό κουκουνάρι για να αρχίσει να καβουρδίζεται και περιμένουμε ακόμα 6-7 λεπτά. Θέλουμε ο κιμάς να καβουρδιστεί καλά και να πάρει χρώμα χωρίς να έχει καθόλου υγρά το ταψί.
Μουσκεύουμε το πλιγούρι για 40 λεπτά σε χλιαρό νερό μέχρι να φουσκώσει καλά.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον άλλο μισό κιμά, με το άλλο μισό κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, ρίχνουμε και 2-3 κουταλιές της σούπας νερό για να γίνει αφράτο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα μας.
Στρώνουμε τη μισή ζύμη από κιμά και πληγούρι στον πάτο ενός λαδωμένου πυρίμαχου ταψιού και βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Από πάνω αδειάζουμε τον καβουρδισμένο κιμά. Τον στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι και από πάνω καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κιμά με πληγούρι.
Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να δέσει και να γίνει ομοιόμορφη σε πάχος με ενιαία επιφάνεια. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και χαράζουμε την επιφάνεια ταψί σε μεγάλα κομμάτια, πάνω σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε μερικούς σπόρους κουκουναριού και βάζουμε λίγη μαργαρίνη στα σημεία που χαράξαμε.
Ψήνουμε σε προθερμανσμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για 40 λεπτά.
Σερβίρουμε σε μεγάλα κομμάτια στολίζοντας με κλωναράκια δεντρολίβανου και ραντίζοντας με λίγο ωμό ελαιόλαδο.