ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΑΤΑΪ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 22/11/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Χρόνη Δαμαλά


Ημερομηνία προβολής 22/11/12 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 3 πιπεριές τσίλι 
  • 1 ματσ. κόλιανδρο 
  • Ξύσμα από 1/2 λάιμ
  • 1 κομ. φρέσκο τζίντζερ (2 εκ.) 
  • 2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο

Για τη σάλτσα:

  • 300 γρ. φιστίκια ανάλατα αποφλοιωμένα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. σόγια σος
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
  • Χυμό από ½ λάιμ
  • 2 λέμονγκρας
  • 1 φλ. γάλα καρύδας
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.σ. καυτερή σος
  • 100 ml ελαιόλαδο Άλτις Απαλό 

Για τη σαλάτα:

  • Χυμό από 1 λάιμ
  • 3 αγγούρια μικρά 
  • 1 αβοκάντο 
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη 
  • 1 κ.σ. ξύδι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες, το βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε κόλιανδρο ξερό, κουρκουμά, κύμινο, κόλιανδρο φρέσκο, ξύσμα από ½ λάιμ και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε ένα γουδί τρίβουμε το τζίντζερ με το σκόρδο, λίγο φρέσκο κόλιανδρο και τις πιπεριές τσιλι. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε. Καθαρίζουμε το λέμονγκρας, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα φιστίκια, τη καυτερή σος, 1 κ.σ. σησαμέλαιο, καστανή ζάχαρη, χυμό από ½ λάιμ και το γάλα καρύδας και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τη σάλτσα σε μπλέντερ, προσθέτουμε σόγια σος και την πολτοποιούμε. Για να αραιώσουμε τη σάλτσα προσθέτουμε γάλα καρύδας και λίγο νερό.
Περνάμε το κοτόπουλο σε καλαμάκια σαν ‘γαζί’. Για να μην καούν τα καλαμάκια στο φούρνο τα βρέχουμε πριν περάσουμε το κοτόπουλο ή τα τυλίγουμε εκεί που δεν έχει κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο γκριλ για 7 λεπτά περίπου στη δυνατότερη θερμοκρασία.
Σερβίρουμε τα σουβλάκια μας με συνοδεία σαλάτας με αγγούρι και αβοκάντο την οποία θα έχουμε φτιάξει νωρίτερα ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αγγούρι και το αβοκάντο σε κυβάκια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη, το ξύδι και το χυμό από λάιμ και φυσικά σε διαφορετικό μπολ τη σάλτσα φιστικιού που ετοιμάσαμε νωρίτερα.