ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 13/01/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τη Νίκη Γεωργοπούλου

Ημερομηνία Προβολής: 13/1/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλη κίτρινη κολοκύθα στρογγυλή
  • ½ κιλό κρεμμύδια στιφάδου
  • 1 πράσο
  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας (ποντίκι)
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 4 καρότα
  • 10 baby πατάτες
  • 1 ποτ. κόκκινο κρασί
  • 1 σπιτικό ζωμό βοδινoύ Knorr
  • 3 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών*
  • Ελαιόλαδο Άλτις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να κόψουμε το καπάκι της κολοκύθας την βάζουμε στα μικροκύματα για 3 λεπτά στο maximum. Έτσι μαλακώνει και είναι πολύ πιο εύκολο να την κόψουμε χωρίς να παιδευτούμε. Στη συνέχεια με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε το καπάκι της κολοκύθας, το καθαρίζουμε από ίνες και το κρατάμε. Καθαρίζουμε το εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρώντας τα σπόρια και τις ίνες.

Φτιάχνουμε τη γέμιση της κολοκύθας: ξεφλουδίζουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε το κρέας σε μπουκίτσες και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Αν έχουμε baby καρότα και baby πατατούλες τα βάζουμε να σωταριστούν ωμά, αν έχουμε μεγάλα τα βράζουμε για 5-6 λεπτά, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τις 2 σκελίδες σκόρδο. Κόβουμε το πράσο σε φετούλες και το προσθέτουμε στο τηγάνι.

Ανακατεύουμε λίγο να ‘βραχούν’ όλα τα υλικά με λάδι και σβήνουμε με το κρασί. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών ανακατεύοντας για να πάει παντού. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα μπαχαρικών στον πάτο της κολοκύθας και την αλατοπιπερώνουμε.

Γεμίζουμε σιγά σιγά την κολοκύθα μας με τη γέμιση. Προσθέτουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε το καπάκι της κολοκύθας και την τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο, για να μην καεί κατά το ψήσιμο στο φούρνο.

Ψήνουμε για 1 με 1,5 ώρα στους 180 βαθμούς στον αέρα, ελέγχοντας να μην μαλακώσει πολύ η κολοκύθα και λιώσει. Σερβίρουμε βάζοντας σε κάθε πιάτο γέμιση, αλλά και σάρκα από την κολοκύθα που έχει μαλακώσει και έχει πάρει γεύση από τη γέμιση.

Συνοδεύουμε με ρύζι ή πλιγούρι, καρύδια, μπανάνα ή ανανά και ντομάτα σε πολύ λεπτές φετούλες. Αν έχουμε, συνοδεύουμε και με πικάντικο τσάτνεϊ φρούτων.

*Μείγμα Μπαχαρικών:

Το μείγμα μπαχαρικών που προτείνει η Νίκη περιέχει κάρυ, πάπρικα, ξερό θυμάρι, δάφνη, κουρκουμά, κορίανδρο, κύμινο, ξηρή μαντζουράνα, κάρδαμο, γαρύφαλο, μπούκοβο. Τη δάφνη την σπάμε σε μικρά κομματάκια πριν την βάλουμε στο μείγμα.

Η δοσολογία μπορεί να είναι από 1 κουταλιά της σούπας από κάθε υλικό ή να αυξήσουμε τη δόση εφόσον κάποιο υλικό μας αρέσει περισσότερο. Επίσης αν κάποιο υλικό δεν μας αρέσει, μπορούμε να το παραλείψουμε.