ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΦΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΙΚΗ ή ΠΟΥΤΙΓΚΑ ή ΣΠΑΤΟΥΛΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 06/12/2011

Βαθμός δυσκολίας:


Από την μαγείρισσα Τασούλα Κουφοπούλου

Ημερομηνία Προβολής: 06/12/2011 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

YΛΙΚΑ

  • 9 αβγά
  • 9 κ.σ. ζάχαρη
  • 9 κ.σ. καρύδια
  • 9 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι
  • 2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλο σκόνη
  • Μαργαρίνη Βιτάμ Soft
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

  • 3 φλ. νερό
  • 2 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Φλούδα από ½ πορτοκάλι
  • 1 φέτα λεμόνι
  • 1 βανίλια

Για την κρέμα:

  • 1 φλ. κορν φλάουρ
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 βανίλιες
  • 3 ποτ. φρέσκο γάλα
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 2-3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ Soft
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε από το κέικ. Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ ταασπράδια με ελάχιστο αλάτι μέχρι να σφίξουν καιναγίνουνμαρέγκα και την αφήνουμεστηνάκρη.

Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τουςκρόκουςμε τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.

Σεένατρίτομπολαναμειγνύουμεταστερεάυλικά δηλαδή καρύδια, φρυγανιά, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, γαρύφαλλο και βανίλιες.

Τρίβουμε ένα πορτοκάλι για το ξύσμα του, βάζουμε το ξύσμα σε ένα σακουλάκι και το χτυπάμε με ένα γουδοχέρι ή με ένα μπουκάλι για να λιώσει και να βγάλει τα αρώματά του. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στο μείγμα στερεών υλικών και ανακατεύουμε.

Σιγά σιγά προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων, λίγη μαρέγκα, λίγο από το μείγμα με τα στερεά υλικά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με το μιξερ χειρός στην χαμηλή ταχύτητα. Θέλουμε όλα τα υλικά να εσωματωθούν σε ένα μείγμα.

Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα με αρκετή μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα. Ψήνουμεσεπροθερμασμένοφούρνοστους 175-180 βαθμούςγιαπερίπου 40 – 50 λεπτά.

Όση ώρα ψήνεται το κέικ φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε σεένακατσαρολάκι τογάλα, τους κρόκους, το αλάτι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλιακαικαθώς ξεκινάει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε συνεχώς μέχρινα πάρει βράση και να δέσει.

Μόλις δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη – ανακατεύουμε για να λιώσει και να γυαλίσει η κρέμα.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε λίγη λίγη τη σαντιγί στην κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς για να γίνει βελούδινη και αφράτη.

Βγάζουμετην κοφτήαπότονφούρνοκαιτηναφήνουμενακρυώσει.

Για το σιρόπι:

Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά [μετράμε από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός]. Ανοίγουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της κοφτής και τη σιροπιάζουμε μεζεστόσιρόπι.

Προσεκτικά αναποδογυρίζουμε την κοφτή σε μεγάλη πιατέλα, και την περιχύνουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμεμεκανέλλακαιτριμμένακαρύδια. Αφήνουμε ιδανικά στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε.