ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ & ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 26/05/2011

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Chef Hλία Κάφαλη

Ημερομηνία προβολής 26/05/11 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video της εκπομπής

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακ. φύλλο σφολιάτας
  • 2 κ.σ. αλεύρι

Για την γέμιση:

  • 3 πράσα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 4 κολοκύθια
  • 200 γρ. σολωμό φρέσκο
  • ½ ματσ. βασιλικό
  • Χοντρό αλάτι
  • Ελαιόλαδο Άλτις

Για την κρέμα:

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. γάλα
  • 2 αβγά
  • Αλάτι & πιπέρι

Για επάλειψη:

  • 1 κρόκο αβγού
  • ½ ποτ. γάλα εβαπορέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Κόβουμε σε φετούλες 3 πράσα, τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη 4 κολοκυθάκια και 2
φρέσκα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε χοντρό αλάτι και τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να
βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια τα στίβουμε καλά. Τσιγαρίζουμε ελαφρά με
ελαιόλαδο το πράσο, το κολοκυθάκι και το κρεμμυδάκι. Αφήνουμε την γέμιση να
κρυώσει. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα 2 αβγά.
Ρίχνουμε μπόλικο αλατοπίπερο για να δώσει γεύση στο μίγμα. Αλευρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας και το ανοίγουμε με ένα πλάστη για
να γίνει λίγο μεγαλύτερο και να καλύπτει πλήρως την ταρτιέρα μας. Βάζουμε την
σφολιάτα πάνω από την ταρτιέρα, την φορμάρουμε και κόβουμε τις άκρες που
εξέχουν. Την τρυπάμε με ένα πηρούνι σε όλη της την επιφάνεια για να μην
φουσκώσει [και στα τοιχώματα]. Προσθέτουμε το μίγμα πράσο-κολοκύθι πάνω από το
φύλλο. Κόβουμε τον σολομό σε μικρούς κύβους και τον ρίχνουμε πάνω από τα
λαχανικά.  Προσθέτουμε φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα με το χέρι.
Περιχύνουμε την τάρτα με την κρέμα. Κλείνουμε από πάνω με φύλλο σφολιάτας
ελαφρά ανοιγμένο με τον πλάστη [όπως το πρώτο]. Κόβουμε τις άκρες που
προεξέχουν, αφήνουμε όμως ένα περιθώριο 2 εκ. Στριφογυρνάμε τις άκρες που
αφήσαμε, για να κάνουμε έναν κόθορο γύρω από την τάρτα. Τρυπάμε ελαφρά με το
πηρούνι το πάνω φύλλο, για να φύγει ο αέρας. Τρυπάμε και τον κόθορο. Αλείφουμε
με γάλα και κρόκο αβγού την επιφάνεια της τάρτας. Ψήνουμε σε φούρνο
προθερμασμένο στους 170 βαθμούς, εστία αέρα και κάτω αντίσταση, για 40 λεπτά.