ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 16/05/2012

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Γιώργο Γουναρίδη

Ημερομηνία Προβολής: 16/5/2012 – Πατήστε εδώ για να δείτε το video

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • 500 γρ. φύλλο χωριάτικο ματσόβεργας
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 350 γρ. νερό
  • 80 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 20 γρ. αλάτι
  • 50 γρ. κρασί
  • 500 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 ματσόβεργα για το άνοιγμα

Για τη γέμιση:

  • ½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 250 γρ. κρεμμύδι
  • 6 φέτες καπνιστό μπέικον
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ φλ. λευκό, ξηρό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Μόλις μαραθεί και ροδίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας για να διαλυθεί και να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί, προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον κομμένο σε μικρά κομματάκια μέχρι να ροδίσει και να πάρει χρώμα.
Αδειάζουμε το μπέικον στο τηγάνι του κιμά ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. (Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο τριμμένο σκληρό κίτρινο τυρί όπως πεκορίνο Αμφιλοχίας ή γραβιέρα).
Τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη, μαλακή ζύμη, προσθέτοντας λίγο παραπάνω νερό αν μας βγει πολύ σκληρή ή λίγο παραπάνω αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για μισή με μία ώρα.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα ανοίγουμε σε δίσκους διαμέτρου 15 πόντων και πάχους ενός περίπου εκατοστού με τη βοήθεια ενός πλάστη.
Αλευρώνουμε καλά τα δισκάκια ζύμης και από τις δύο πλευρές για να μην κολλήσουν και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Πιέζουμε με τα χέρια τα φύλλα ζύμης για να λεπτύνουν και να απλωθούν, προσέχοντας να μην ξεφύγουν οι άκρες τους, ώστε να μπορούμε να τα δουλέψουμε σαν ένα σώμα.
Πασπαλίζουμε κορν φλάουρ στον πάγκο και στις δύο πλευρές του ζυμαριού και με χοντρό πλάστη τα ανοίγουμε σιγά σιγά προς όλες τις κατευθύνσεις προσπαθώντας να διατηρήσουμε το στρογγυλό τους σχήμα.
Μόλις φτάσουν σε ένα επίπεδο που δεν ανοίγουν άλλο με το χοντρό πλάστη τον αφήνουμε και χρησιμοποιούμε τη ματσόβεργα.
Βάζουμε τη ματσόβεργα στην άκρη του φύλλου και το τυλίγουμε πάνω της από τη μία άκρη στην άλλη, πιέζοντας παράλληλα με τα χέρια προς τις άκρες της ματσόβεργας για να απλωθεί περισσότερο.
Επαναλαμβάνουμε 1-2 φορές ακόμα μέχρι να ανοίξουν τα φύλλα όσο πιο λεπτά γίνονται διατηρώντας το στρογγυλό σχήμα τους.
Τοποθετούμε το ταψί μας πάνω στο ανοιγμένο φύλλο κόβοντας με ένα μαχαίρι περιμετρικά του ταψιού.
Κόβουμε το φύλλο που περίσεψε σε ακανόνιστα κομμάτια.
Αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί με ελαιόλαδο φροντίζοντας να πάει και στα τοιχώματα.
Τοποθετούμε περιμετρικά του ταψιού ακανόνιστα κομμάτια φύλλου, έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα τοιχώματα και μέρος από τον πάτο του ταψιού αλλά και να εξέχει λίγο φύλλο εκτός ταψιού. Αλείφουμε τα φύλλα με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με μια δεύτερη στρώση από τα κομμένα κομμάτια φύλλου την οποία αλείφουμε με λάδι (τα στρογγυλά τα κρατάμε για καπάκι).
Αφού η γέμιση έχει κρυώσει καλά, ώστε να μη μας μουλιάσει το φύλλο, την αδειάζουμε στο ταψί στρώνοντάς την με μια κουτάλα.
Τοποθετούμε από πάνω ένα από τα στρογγυλά φύλλα που ανοίξαμε με τον πλάστη και γυρίζουμε τις άκρες που εξέχουν από το ταψί προς τα μέσα, καλύπτοντας τις άκρες του μεγάλου φύλλου.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο και παράλληλα σπρώχνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, περιμετρικά του ταψιού.
Σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο από πάνω και την αλείφουμε με λάδι, στρώνοντάς την παράλληλα με το πινέλο.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, μεγάλα τρίγωνα, μπουκίτσες ή τετράγωνα.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.