ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: 26/05/2014

Βαθμός δυσκολίας:

Από τον Νomad Chef Ανδρέα Λαγό

Ημέρα προβολής 26/05/2014. Πατήστε εδώ για να δείτε την εκπομπή.

ΥΛΙΚΑ

Για 8 άτομα

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αβγά
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 150-160 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 60 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • 100 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 100 γρ. πολέντα
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. φρούτα του δάσους (μούρα, βατόμουρα, μύρτιλα)
  • 1 βανιλίνη


Για το κραμπλ:

  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. κανέλλα
  • 60 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ
  • 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού, για πέντε με δέκα λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υγρά: το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη λιωμένη μαργαρίνη.
Ανακατεύουμε σε ένα δεύτερο μπολ τα στερεά υλικά του κείκ: το αλεύρι, το αλάτι, την πολέντα, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε στα κόκκινα φρούτα λίγο από το μείγμα με το αλεύρι ώστε να καλυφθούν ελαφρώς και να μην βυθιστούν στον πάτο του κέικ όταν τα ρίξουμε στο μείγμα.
Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να ενωθούν. Προσθέτουμε έπειτα το μείγμα των στερεών υλικών κουταλιά-κουταλιά, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Για το κραμπλ:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το φιλέ αμυγδάλου, την καστανή ζάχαρη, την κανέλλα, τη μαργαρίνη και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα, μέχρι να γίνει η ζύμη σαν βρεγμένη άμμος.

Αλείφουμε με μαργαρίνη και αλευρώνουμε μια φόρμα στρογγυλή 20 εκ. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα του μείγματος κέικ.
Πασπαλίζουμε με τα μισά κόκκινα φρούτα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ.
Πασπαλίζουμε ξανά με τα υπόλοιπα κόκκινα φρούτα και από πάνω πασπαλίζουμε με το κράμπλ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι, όταν το βάλουμε στο κέντρο του κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσειγια 10 λεπτά και έπειτα το ξεφορμάρουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.